2020.05.25.
Szépművészeti Múzeum

Egy portrén Kossuthtal, Petőfivel és Deákkal

2020.05.20.
Szépművészeti Múzeum

A "haza bölcse" is volt fiatal

2020.05.27.
Magyar Nemzeti Múzeum

Restaurátorok a viking mesterek útján

2020.05.27.
Jósa András Múzeum

A kelták feladták a leckét a vaskor kutatóinak

2020.05.27.
Budapest Főváros Levéltára

Kapások, vincellérek... no meg a hegymester

2020.05.27.
PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

Vörös hajú táncosnő - hófehér ruhában

2020.05.27.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Végállomás: villamosút a Pesti paprikából

2020.05.26.
Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum

Egy Batthyány, aki még (űr)hajót épített

2020.05.26.
Hatvany Lajos Múzeum

Azok a nyakas hatvaniak

2020.05.26.
MNM Palóc Múzeuma

Áldozócsütörtök és Váróvasárnap

Szépművészeti Múzeum - Budapest
Szépművészeti Múzeum
Cím: 1146, Budapest Dózsa György út 41.
Telefonszám: (1) 469-7100
Nyitva tartás: Ideiglenesen zárva.
2020.05.20.
Szépművészeti Múzeum
Deák Ferenc, festészet, hír, hírességek, képzőművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
„…zömök termet, rövid nyak, széles hatalmas váll, nagy fej, erősen kifejlett mell, napbarnította piros arc, erős ajkak, s az ajkakra boruló vastag bajúsz… Szürke kék szemeiben nagy mélység, sok szelídség, s a hatalmas erkölcsi erő sugárzása volt. Mind oly tulajdonságok, melyek köztapasztalás szerint a nőkre igen erős hatást szoktak gyakorolni." - Ezekkel a sorokkal jellemezte Eötvös Károly Deák Ferenc külsejét.
Benesch Pál: Deák Ferenc képmása
Ezt a külsőt láthatjuk festmények, grafikák, szobrok és fényképek sokaságán, de a vonások megörökítése mindig erősen függött az erre a feladatra vállalkozó művésztől. Sok múlott persze azon is, éppen milyen évszámot írtak, hiszen nemcsak az ábrázolt külseje változott meg időközben, a magyar képzőművészet, ezen belül a portré műfaja is jelentős mértékben átalakult az alatt a csaknem negyven év alatt, amely időszakban Deák Ferenc személyét fontosnak tartották a közönség számára bemutatni.


Deák a jogi végzettséget megszerezvén a húszas-harmincas években jórészt neveltetésének helyszínén, a kehidai kúriában élt. Jelentős fordulat következett be életében, amikor bátyja, Deák Antal maga helyett öccsét szánta a pozsonyi országgyűlés Zala vármegyei képviselőjének, aki 1833. május elsején meg is érkezett a városba. A fogadóban, ahol Deák Ferenc lakott, egyre többen látogatták, s hamar kialakult azok köre, akikkel szívesen és gyakran találkozott: Kölcsey Ferenc, Beöthy Ödön, Bezerédy István, Klauzál Gábor.

Az 1843-44-es, majd az 1847-es diétákon azonban Deák már nem vállal követséget: legjelentősebb közszereplése 1848-as kormánytagsága volt. Nem véletlen tehát, hogy ábrázolásai 1840-től kezdve ismertek, hiszen ekkorra már nagyra becsült közéleti személyiség volt.

Az 1840-es évek elején a korszak két kiváló festője, Barabás Miklós és a bécsi Franz Eybl is készített portrét Deákról, ezek közismertek. Sokkal kevésbé mondható ez el arról az akvarellről, amely szintén ekkortájt keletkezett, és Benesch Pál alkotása. Beneschről nem sok információnk van, de vízfestménye nagyon hasonló a két kortárs képeihez: a fiatal, kissé feszélyezettnek tűnő Deák egy karosszékben ül, baljában könyv. Külseje, arcvonásai alapján itt még ifjabb, mint Eötvös Károly leírásában, ezért is különösen érdekes számunkra ez a portré, mert minden bizonnyal az egyik legkorábbi, ha nem a legelső ábrázolás „a haza bölcsé”-ről.
Basics Beatrix