2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

Budapest Főváros Levéltára - Budapest
Cím: 1139, Budapest Teve utca 3-5.
Telefonszám: (1) 298-7518
Budapest Főváros Levéltára
hír, műemlékvédelem, restaurálás
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Budapest Főváros Levéltára nagyrészt az 1870-es évek közepétől készült tervrajzokat és iratokat őriz. Sajnos, az iratanyag a modern kori papírgyártás miatt rossz minőségű, mára igen savassá, töredezetté váló papírjainak széles skáláját mutatja.
Tervrajz - restaurálás előtt
A tervrajzokon látszik, hogy már évtizedekkel ezelőtt is problémák voltak a kezelésükkel, könnyen szakadtak, töredeztek, ezért nagyon sok korabeli amatőr javítást lehet találni a terveken, iratokon a leukoplaszttól kezdve, régi enyves szalagokon, több éves celluxon át bármit, ami az irattáros keze ügyébe esett. Ezek eltávolítása igen nagy figyelmet igényel a restaurátoroktól, mivel sok esetben a javítások még igen óvatos lebontása is a tervrajzon lévő információk elvesztésével járhat.

A tervek hátoldaláról igen gyakran szárazon, szike segítségével lebontható az enyves szalag. Az előoldalról ez már nem mondható el, mivel sokszor a rajzra, a nyomatra ragasztották ezeket. Ilyenkor óvatosan Glutofix ragasztó puhításával próbáljuk leemelni az enyves szalagot, majd ezután a felületen maradt barna ragasztó maradványt is leoldani. Bármilyen ügyesen is próbálja a restaurátor ezeket eltávolítani, sajnos a ragasztó maradék nyoma ott marad a tervrajzokon.

A dokumentáció elkészítése után a restaurátor a károsodott tervet minden esetben óvatosan portalanítja puha kefével, ecsettel. Majd a száraztisztítás következő lépéseként radírszivaccsal (Wishab) vagy Latex radírral radírozza át mindig nagyon figyelve a terveken található bejegyzésekre, utólagos átrajzolásokra, számítások jegyzéseire.


A tisztítás után a tervrajz javítása következik. Amennyiben a tervrajzon még semmiféle korábbi módosítás nem történt, akkor egyszerűbb a restaurátorok dolga.

A szakadások javítását ebben az esetben is mindig a műtárgy hátoldaláról végzi el a restaurátor. A tervrajz korától, vastagságától függően, vagy keményítős szalaggal, vagy Neschen Filmoplast R hőre lágyuló javítófóliával restaurátori páka segítségével javítja ki. Az esetleges tervrajz hiányokat mindig a megfelelő színű és vastagságú papír kiválasztása után egészíti ki Glutofix vagy Metilcellulóz ragasztó segítségével.

Évente mintegy 6.000 db tervet és térképet konzerválunk, restaurálunk és digitalizálunk a Budapest Főváros Levéltárban.

A levéltárban őrzött Ybl Miklós pausz tervek restaurálása itt megnézhető:



Szabó Mónika és P. Holl Adrien