2020.08.11.
Déri Múzeum

A fényirda titkai

2020.08.06.
Déri Múzeum

Ékesség az aranykorból

2020.07.30.
Déri Múzeum

Heti egy fürdés

2020.07.22.
Déri Múzeum

Icuka bálozik

2020.07.17.
Déri Múzeum

Érted ég szívem…

2020.07.08.
Déri Múzeum

Kevés játék, sok szidalom

2020.07.07.
Déri Múzeum

A debreceni "Rajzoskola"

2020.07.06.
Déri Múzeum

Jézus vagy Barabás?

2020.07.03.
Déri Múzeum

Mit rejt a város szövete?

Déri Múzeum - Debrecen
A múzeum bejárata
Cím: 4026, Debrecen Déri tér 1.
Telefonszám: (52) 322-207
Nyitva tartás: K-V 10-18
2020.05.14.
Déri Múzeum
hír, régészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Több mint 7000 évvel ezelőtt készült az a kis kézbe vehető, agyagból kiégetett szobor, amely a Hortobágy területéhez tartozó Zám közelében került elő. A debreceni Déri Múzeum Régészeti Gyűjteményéhez tartozó tárgy az újkőkor középső időszakához, az ún. Alföldi vonaldíszes kerámia kultúra népéhez köthető.
A zami idol
Az alig hét centiméter magas női szobor két fő részből áll. A lapos testen két mellplasztika utal nemi jellegére: valószínűleg ruhaviseletre gondolhatunk a test egész felszínét beborító, bekarcolt díszítés alapján, amelyet a test tengelyének hosszában egy erőteljes vonal választ el szimmetrikus formában. Ehhez a női testet imitáló lapos formához egy háromszög alakra leegyszerűsített fej tartozik. Az arc-síkot egy rátett orrplasztika és két vízszintesen bekarcolt vonallal jelzett szem teszi emberivé.

Mivel ebből az időszakból nincsenek írásos forrásaink, csak a néma tárgyak és a régészeti feltárások eredményei alapján következtethetünk az akkor élt emberek gondolkodására. A zámi idol egyértelműen bizonyítja az újkőkori emberek elvonatkoztatni tudó művészi képességét és a szimbolikus gondolkodásuk meglétét. A termékenységre utaló kis agyagszobor kelléke lehetett valamilyen korabeli hétköznapi vagy ünnepi szertartásnak, amelynek keretében az újkőkoriak közös akarattal igyekeztek elősegíteni a számukra különösen kívánatos történéseket. Ilyen lehetett a gyerekszületés – betegségelhárítás – otthonteremtés. Ezek a kívánalmak lelkileg összekovácsolták a közösséget, a kis szobor pedig mindenkit emlékeztetett erre a szándékra.

A Déri Múzeum Régészeti Gyűjteményében is különleges szerepet tölt be ez a szobor, mivel már régóta ismert, és többször szerepelt kiállításokon is. Így egyszerre utal az újkőkori ember gondolkodására és a múzeum régészeinek tevékenységére. Mi is adtunk egy új jelentést ennek a műtárgynak, amikor a magyarországi Őskoros Találkozók debreceni emblémájává választottuk.

Dr. Hajdú Zsigmond, Dr. Nagy Emese Gyöngyvér régészek