2021.10.18.
Déri Múzeum

Elefántok a Tiltott Városban

2021.08.20.
Déri Múzeum

Titkok a sötétben

2021.05.21.
Déri Múzeum

A föld mélyének elképesztő kincsei

2021.05.20.
Déri Múzeum

Gyermeknapi zsákbamacska

2021.05.11.
Déri Múzeum

A vadász és a nyúl

2021.05.01.
Déri Múzeum

Újra megnyitja kapuit a Déri Múzeum

2021.02.24.
Déri Múzeum

A debreceni Hősök temetője - 1. rész

2021.02.19.
Déri Múzeum

Munkácsy születésnapi ajándéka

Déri Múzeum - Debrecen
A múzeum bejárata
Cím: 4026, Debrecen Déri tér 1.
Telefonszám: (52) 322-207
Nyitva tartás: K-V 10-18
Déri Múzeum
hír, régészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Több mint 7000 évvel ezelőtt készült az a kis kézbe vehető, agyagból kiégetett szobor, amely a Hortobágy területéhez tartozó Zám közelében került elő. A debreceni Déri Múzeum Régészeti Gyűjteményéhez tartozó tárgy az újkőkor középső időszakához, az ún. Alföldi vonaldíszes kerámia kultúra népéhez köthető.
A zami idol
Az alig hét centiméter magas női szobor két fő részből áll. A lapos testen két mellplasztika utal nemi jellegére: valószínűleg ruhaviseletre gondolhatunk a test egész felszínét beborító, bekarcolt díszítés alapján, amelyet a test tengelyének hosszában egy erőteljes vonal választ el szimmetrikus formában. Ehhez a női testet imitáló lapos formához egy háromszög alakra leegyszerűsített fej tartozik. Az arc-síkot egy rátett orrplasztika és két vízszintesen bekarcolt vonallal jelzett szem teszi emberivé.

Mivel ebből az időszakból nincsenek írásos forrásaink, csak a néma tárgyak és a régészeti feltárások eredményei alapján következtethetünk az akkor élt emberek gondolkodására. A zámi idol egyértelműen bizonyítja az újkőkori emberek elvonatkoztatni tudó művészi képességét és a szimbolikus gondolkodásuk meglétét. A termékenységre utaló kis agyagszobor kelléke lehetett valamilyen korabeli hétköznapi vagy ünnepi szertartásnak, amelynek keretében az újkőkoriak közös akarattal igyekeztek elősegíteni a számukra különösen kívánatos történéseket. Ilyen lehetett a gyerekszületés – betegségelhárítás – otthonteremtés. Ezek a kívánalmak lelkileg összekovácsolták a közösséget, a kis szobor pedig mindenkit emlékeztetett erre a szándékra.

A Déri Múzeum Régészeti Gyűjteményében is különleges szerepet tölt be ez a szobor, mivel már régóta ismert, és többször szerepelt kiállításokon is. Így egyszerre utal az újkőkori ember gondolkodására és a múzeum régészeinek tevékenységére. Mi is adtunk egy új jelentést ennek a műtárgynak, amikor a magyarországi Őskoros Találkozók debreceni emblémájává választottuk.

Dr. Hajdú Zsigmond, Dr. Nagy Emese Gyöngyvér régészek