PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet - Budapest
Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet
Cím: 1013, Budapest Krisztina körút 57.
Telefonszám: (1) 375-1184
Nyitva tartás: H,Sze 9-16: bábtár, emléktár, fotótár, hangtár, kézirattár, képzőművészeti gyűjtemény, kisnyomtatványtár, makett-gyűjtemény, szcenikai gyűjtemény, színlaptár,topográfia
H,Sze 9-16, P 9-14: videótár, tánctár, könyvtár, dokumentáció, központi adattár
2020.05.13.
PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet
hír, színházművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Jelentős hazai és nemzetközi lehetőségekkel, fiatal, gyakorlott tervezői elnökséggel újult meg színházi szervezetünk a háttérszakmákért, a díszlettől a fényekig!
PIM-OSZMI könyvbemutató a Central Színházban az OISTAT közreműködésével, 2016
2020 áprilisában fiatal tervezői elnökséggel, tisztújítással fogalmazta újra céljait és feladatait a MAGYAR OISTAT Központ. Az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága nevében, Fekete Péter államtitkár úr április végén köszönte meg az OISTAT MAGYAR KÖZPONT szakmai munkáját és üdvözölte a fiatal, tehetséges új elnökséget.

Színházművészek és tervezők mellett az egyesület szakmai munkájában, közgyűléseinek lebonyolításában, évente rendezett tárlataiban jelentős szerepet vállal a PIM-OSZMI. 2014-ben tartotta alakuló ülését a nemzetközi OISTAT szervezet magyar központja, az OISTAT HUNGARY. Szabó-Jilek Iván és a társ-szervezetek javaslatára, az OSZMI és az akkori igazgató, dr. Ács Piroska közreműködésével, a Magyar Központ elnöke Böröcz Sándor villamosmérnök, a fény-hang- színpadtechnikával foglalkozó, Lisys Projekt vezetője lett. 2020-ra az alapító tagok, alkotók, kurátorok, művészek és az ötletet, helyszínt is adó OSZMI mellett már fontos intézmények is a tagok sorába léptek: a Baross Imre Alapítvány, a Békéscsabai Jókai Színház és a Napsugár Bábszínház, az Élőkép Egyesület, a Fiatal Színházművészekért Alapítvány, a Magyar Építész Kamara, az MKE látványtervező tanszéke, a MALÁT, a Magyar Színháztechnikai Szövetség és az Art O-Domis, valamint a PIM-OSZMI.

Az elmúlt öt évben olyan szakmai kihívásokat, eseményeket, sikeres eredményeket tudhat maga mögött a központ, -a taglétszám intézményi bővítése mellett-, mint az évente rendezendő szakmai találkozó és tárlat a SCENITECH. Nemzetközi és hazai szakmai konferenciák szervezése 2017-2019 között, melyből az előbbinek az MKE, az utóbbinak a Trafó adott helyet. Továbbá szakmai kötetek létrejöttében való közreműködés-mint az OSZMI kiadásában megjelent Mesélő jelmezek, kiállítások, szakmai találkozók és színház-bővítések, korszerűsítések bejárása, szimpóziumok itthon és a nemzetközi OISTAT központ irányításában, valamint legutóbb, 2019 év végén, nagy sikerrel rendezett tematikus szakmai nap és előadás sorozat, az OISTAT jelmez konferencia került megrendezésre.

A leköszönő elnök, Böröcz Sándor biztosította a tagokat arról, hogy szakmai tanácsadóként követi mostantól az együttműködési projekteket és a pályázatokban való megjelenést is. Egyed Zoltán elnök, tervező és designer nagy szavazati többséggel lett a magyar központ elnöke. Alelnökként segíti munkáját Balázs Juli tervező, elnökségi tagként pedig Vámos Zoltán operatőr, az Artistaképző oktatója, valamint Nagy Fruzsina tervező.

Fekete Péter államtitkár úr Márai Sándor szavaival köszönte meg azt a munkát, mely a színházi szakmák és háttérszakmák hazai és nemzetközi bemutatkozási lehetőségeit, projektjeinek sikeres megjelenését és a magyar színházi szakma nemzetközi elismertetését jelenti.

„De csak egyfajta igazi hazafiság van,
ha valaki ott, ahol éppen van,
teljes hűséggel és feltétlen erőkifejtéssel helytáll a munkájában.
Ennek visszaható ereje van a hazára.”


Turnai Tímea (PIM-OSZMI, az OISTAT Magyar Központ egyik alapító tagja)