2024.05.03.

Sub_Bar

Tomory Lajos Múzeum - Budapest
Herrich-Kiss villa
Cím: 1181, Budapest Margó Tivadar utca 116-118. Herrich-Kiss villa
Telefonszám: (1) 290-1585
Nyitva tartás: H-P 8-18
Tomory Lajos Múzeum
Helytörténet, hír, orvos- és gyógyszerészet-történet, történelem, történet, Újkor, XX. század
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
„A hiányos táplálkozás elgyengítette a szervezetet, s erőre kaptak a ragályos betegségek. Egy új betegség kezd terjedni, a melynek spanyol járvány (nátha) nevét adják, vagy röviden: spanyolkórnak nevezik. Végig száguldott az egész földtekén.
Wimmerth Béla pestszentlőrinci katolikus plébános
Olyan tünetei vannak, mint az influencának, de nagyon hamar átmegy a tüdőgyulladásba. 2-3 nap alatt végez az emberrel. Becsukják az iskolákat, a színházakat és más mulatóhelyeket, a templomi istentiszteleteket korlátozzák; eltiltják a körmeneteket és csoportosulásokat; fertőtlenítik a villamosokat. Nem sokat értek el vele, az áldozatok száma nem csökkent. Szerencsés lőrinciek, a község fekvésének és a folytonos légáramlásának köszönheti, hogy aránylag itt dühöngött legkevésbé.”
– írta 1918-ban Wimmerth Béla plébános a pestszentlőrinci katolikus plébánia Historia Domusában.

Az akkor tizenegyezer lakosú pestkörnyéki község (ma Budapest XVIII. kerülete), Pestszentlőrinc polgári halotti anyakönyveiben összesen 16 esetben szerepel „spanyolkór” a halál okaként, de mivel a halált a vírusfertőzés szövődményeként fellépő tüdőgyulladás okozta – amely ekkoriban szintén gyakori halálok volt – ezért nem lehet megállapítani, ténylegesen hány helyi haláleset írható a spanyolnátha számlájára. A 16 biztos esetet vizsgálva: az első elhalálozás 1918. október 21-én következett be, egy 28 éves rendőrfogalmazó volt az áldozat. Ezt követően decemberben bukkan fel ismét, amikor öten haltak meg. Volt köztük 17 és 60 éves is, de a legtragikusabb a 3 és 8 éves testvérpár esete, akikkel egy napon, december 11-én végzett a kór. A megbetegedés két hullámban támadott: 1920 elején visszatért, február 4. és február 22. között gyors egymásutánban tízen haltak meg spanyolnáthában.
 
Az ismert áldozatok közül hét volt 18 év alatti, hatan 28 és 38 év között voltak, míg három fő volt 58 év fölött. A vírus sem életkor, sem nem, de még társadalmi státusz szerint sem válogatott, a téglagyári munkásnő, a százados és a bárói leszármazott egyaránt áldozatául esett.

Wimmerth Béla Historia Domusának 1914–1920 közötti része teljes terjedelmében elolvasható a Tomory Lajos Múzeum honlapján: a „Sorsfordulók – Pestszentlőrinc és Soroksárpéteri az első világháborúban” című kötetben.




Pápai Tamás László