2023.09.26.
Örökség Kultúrpolitikai Intézet - Mozaik Múzeumtúra

Irodalom és gasztronómia

2023.09.26.
Örökség Kultúrpolitikai Intézet - Mozaik Múzeumtúra

Különdíjat nyert a Mozaik Múzeumtúra programja

2023.08.31.
Bajor Gizi Színészmúzeum

Az év kiállítása díj jelöltje

2023.08.30.
Móra Ferenc Múzeum

35 ezren az ókori Kína-kiállításon

Vörösmarty Mihály Emlékmúzeum - Kápolnásnyék
A múzeum épülete
Cím: 2475, Kápolnásnyék Vörösmarty u. 1.
Telefonszám: (22) 574-100
Nyitva tartás: Ideiglenesen zárva.
2020.05.11.
Vörösmarty Mihály Emlékmúzeum
építészet, hír, rekonstrukció
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Hamarosan befejeződik a kápolnásnyéki  felújítása: a költő egykori otthona szép és igényes megjelenést kap. A felújítás célja az volt, hogy az intézmény a Szózat szerzőjéhez méltó, turisztikai célokra is alkalmas épületben működhessen tovább. A generáltervezései feladatokat a TSPC látta el, építészpartnerünk Ónódi Szabó Lajos és a Bicske Építő Kft. voltak.
Vörösmarty Mihály Emlékmúzeum

„Fontosnak tartjuk, hogy az Emlékmúzeum hiteles, az egykori lakóihoz és az itt képviselt szellemi örökséghez méltó tér legyen – mondja Kádár Mihály, a TSPC tulajdonos-ügyvezetője. A kápolnásnyéki építészeti projekt célja nem több és nem kevesebb, mint olyan környezetet megvalósítani, amely az életmű megértését támogatja és a látogatáskor elmélyülésre biztat.”

Vörösmarty Mihály életének első és utolsó éveit töltötte ebben a házban: az eredeti, fazsindelyes tetőzetű, egyszerű, földszintes ház fontos szerepet játszott a költő életében. Az épület elsősorban nem építészeti, sokkal inkább szellemi értékei miatt képvisel védett értéket: a felújítás során a feladatok közé tartozott az állapotfelmérés és a tervezés, melynek fókuszában az állt, hogy a szakemberek az épületet megszabadítsák az évtizedek alatt rárakodótt javítási megoldásoktól és egy egységes, korszerű, esztétikus teret hozzanak létre. Fontos kérés volt a megrendelő részéről, hogy az Emlékmúzeum iskolás- és felnőtt látogatócsoportok számára is kényelmes tér legyen, ami Vörösmarty egykori otthonának hangulatát sugallja.

A vadgesztenyefa-lugas szép megérkezés az Emlékmúzeumhoz, amelyet impozáns méretű kert ölel körül. A kertépítési munkák a befejező fázisban tartanak, megújul a ház körüli park, ahol az utak találkozásánál márvány talapzaton Vigh Tamás szobrászművész Vörösmarty Mihály mellszobra látható. A kápolnásnyéki emlékház hamarosan nyitott kapukkal várja látogatóit.


Néhány érdekesség a projektről:

Bár a ház több helyen Vörösmarty szülőházaként szerepel, a költő valójában Puszta-Nyéken született, a család csak később költözött át ebbe az épületbe.

A házat Nádasdy gróf adományozta Vörösmarty Mihály édesapjának, aki az ő gazdatisztje volt.

A ház későbbi lakója volt Kresz Géza hegedűművész.

A házban 1950-ben, Vörösmarty születésének 150. évfordulóján irodalmi múzeumot nyitottak: a gyűjtemény rendezésért most a Petőfi Irodalmi Múzeum felel.