2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ - Hódmezővásárhely
Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ
Cím: 6800, Hódmezővásárhely Dr. Rapcsák András út 16-18.
Telefonszám: (62) 242-224
Nyitva tartás: K-V 10-17
2020.04.30.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Hódmezővásárhelyi Református Újtemplomi Egyházközség és a Szabadkai Városi Múzeum összefogásával valósult meg az az európai uniós projekt, amelynek köszönhetően a turisztika és a kultúra területén szervezett meg eseményeket a két pályázó, akik számára infrastrukturális fejlesztéseket is biztosított az Interreg – IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében létrejött, Közös művészeti örökségünk nyomában című pályázat.
Véget ért Vásárhely és Szabadka kulturális projektje
Az 586 975 euró uniós támogatással megvalósuló program megnyitóját 2019. június 5-én tartották a hódmezővásárhelyi Emlékpontban, majd augusztus közepén a Tornyai János Múzeumban kétnapos népi bútorfestő kurzusra került sor, ahol a résztvevők megismerkedtek a bútorfestés történetével, hagyományaival, a restaurálás módszereivel, majd maguk is kipróbálhatták a tradicionális technikát Dudás Ildikó népi iparművész irányítása mellett.

A hódmezővásárhelyi óvodások és iskolások csoportjai az ősz folyamán kilenc múzeumpedagógiai foglalkozáson ismerték meg a Hódmezővásárhely területén élt népek életmódját, a mezőgazdasági termelés és a kerámiakészítés korabeli módszereit, de gyarapították ismereteiket a textilművességről és a bibliai mesterségekről is. A múzeumi órákon a gyerekeknek arra is lehetősége nyílt, hogy a mesterségek egy-egy fogását saját maguk is kipróbálhassák, s az elkészített alkotásaikat emlékül magukkal vihették.

A tavalyi év végén meghirdetett Ünnep, család, hagyomány című rajzpályázaton száznál is több tanuló vett részt, az alsó- és felső tagozatos diákok munkái közül a legjobbakat a december 14-én megrendezett, kiállítással egybekötött díjátadó ünnepségen értékes díjakkal jutalmazták a szervezők, valamint a legeredményesebb felkészítő pedagógusok tevékenységét is elismerték.

A program záró rendezvényére a szerbiai partner, a Szabadkai Városi Múzeumban került volna sor, azonban erre a koronavírus miatt meghozott intézkedések miatt nem volt lehetőség.