2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet - Budapest
Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet
Cím: 1013, Budapest Krisztina körút 57.
Telefonszám: (1) 375-1184
Nyitva tartás: H,Sze 9-16: bábtár, emléktár, fotótár, hangtár, kézirattár, képzőművészeti gyűjtemény, kisnyomtatványtár, makett-gyűjtemény, szcenikai gyűjtemény, színlaptár,topográfia
H,Sze 9-16, P 9-14: videótár, tánctár, könyvtár, dokumentáció, központi adattár
PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az elmúlt hetekben, bő másfél hónapban, azon gondolkodtam, hogy a megváltozott otthoni munka körülmények között, hogyan tudnám új lehetőségként értelmezni, és ezzel közelebb hozni a három évtizede vezetett szcenikai gyűjtemény kincseit a viselettörténeti-szaktörténeti kurzusom tematikájával... Az emelt szintű művészeti szakképzésben tanuló, leendő stílus- és divat-, valamint textiltervezőknek hogyan segíthetném PIM-OSZMI gyűjteményünkkel a tudás elmélyítését és a vizualitásra alapozott tárgy sokszínűségét, az évtizedek alatt felkutatott és közgyűjteménybe integrált kalapokkal, különleges cipőkkel, viseletekkel, ékszerekkel, egyedi anyagkezeléssel. A jelmeztár érdekességeit kapcsoltam össze a viselettörténet szakanyagon keresztül, cikkek, képsorok, gondolati felvetések elkészítésével és megosztásával a legkülönbözőbb, együtt is működő internetes felületeken keresztül.
Malecz Viktória hallgató, leendő tervező munkája az újrahasznosítás, a papír felhasználás, a stílus-divat ismeretek bemutatásának és a jelmez kialakításának érdekes reprezentációja.
Ezzel múzeumi tárunk ismertsége a diákok körében nagymértékben nőtt, miközben az OKJ szakvizsgára való felkészülés, képelemzés, a tudás elmélyítésének feladata sokszínűvé vált.

A játszva tanulás eredményeképpen számos nagyszerű elemzést kaptam, hogyan látják a huszonévesek a történeti viseletek újjászületését, vagy hogyan reagálnak a kortárs divatházak reakcióira, vagy a divatlapok adta válaszokra, ebben a különös koronás helyzetben. A közelítés, egy-egy probléma iránti érzékenyítés és mindezek megfogalmazása rajzban és rövid fogalmazásban, arra a következtetésre juttatott, hogy az őszi szemeszterben is használni fogjuk a most bevezetett technikai újításokat, a google classrom áttekinthetőségét és a múzeum és szakiskola gyűjteményének és eredményeinek összekapcsolását.

Terveim között szerepel a jelmeztárhoz kapcsolódó viseleti fogalomtár elkészítése a jelmezek pontosabb leírása érdekében, ugyanakkor a szakoktatás tartalmának bővítése, a szerkesztett-gyűjtött képsorok és fogalmi-formai vázlatok mellett egy-egy különleges tervezői-iparművészeti pályakép, életút bemutatásával, valamint a drámajátékok beépítése a viseleti kommunikáció oktatásába.

Az illusztrációként választott jelmez, a Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium emelt művészeti képzésén készült, Malecz Viktória hallgató, leendő tervező munkája az újrahasznosítás, a papír felhasználás, a stílus-divat ismeretek bemutatásának és a jelmez kialakításának érdekes reprezentációja.

Leonardo da Vinci szavaival: A legnagyobb kiváltság a megértés öröme!


Turnai Tímea
muzeológus és szakoktató