2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

Déri Múzeum - Debrecen
A múzeum bejárata
Cím: 4026, Debrecen Déri tér 1.
Telefonszám: (52) 322-207
Nyitva tartás: IX.1.-IV.15.: K-Szo 9-16, IV.16-X.31.: K-V 10-18
Déri Múzeum
hír, történet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Déri Múzeum Polgári sikk című időszaki kiállítása az 1860-as évektől az 1940-es évekig tartó korszak divatjának legérdekesebb változásait mutatja be. Maguk a ruhák is ékszernek tűntek az 1800-as évek második felében a rengeteg virággal, fodorral, csipkével, gyöngyökkel díszített óriás szoknyákkal, melyből virágszálként emelkedett ki a karcsúra fűzött derék.
Dáma fardagályban

A mamák, leányok réme: a soványság

A szép telt kar, és a kivágás rendkívül fontos volt. Mamák, leányok réme a soványság, mely ellen napi ötszöri bőséges étkezéssel és szükség esetén tápszerrel is védekezhettek: volt olyan táppor, ami hat hét alatt húsz kiló gyarapodással kecsegtetett.

A ruhák alatt rengeteg fehér vászon alsóneműt hordtak. A lábat bokáig vagy térdig érő fodros nadrág, esetleg többrendbeli alsószoknya takarta. Ahogy az 1830-as évektől növekedett a szoknya, úgy nőtt a kikeményített suhogó alsószoknyák száma is. Ezek meglehetősen kényelmetlenek voltak, ezért vékony acélabroncsot fűztek bele tíz centiméterenként, melyet szalagokkal összefogtak, így a viselet rugalmas, könnyed lett. Ez volt a krinolin, mely lehetővé tette a szoknya hatalmassá válását.

A muszlin vagy tüll anyagból készült ruhák tűzveszélyesek voltak, különösen a titokban dohányzók számára. 1860-ban többen úgy lelték halálukat, hogy apjuk vagy férjük belépésére hirtelen hátra dugták a cigarettát, a rengeteg fodor pedig pillanatok alatt lángra kapott.


Krinolin helyett turnűr 

Az 1867-es esztendő a divatban is a változás éve, múlóban a krinolin sikere. Nem sokkal később, 1868-ban megjelent a turnűr, mely húzással vagy kis párnácskával a női hátsót emelte ki. Az eredmény furcsa, mégis nagyon nőies lett. A hatás olyan volt, mintha a hölgyek elvesznének a rengeteg fodor, ránc és redő között, gyenge és védtelen babaasszonyok, akik a férfiak gyámolítására szorulnak. Az 1870-es években aztán rövid időre megszakította a turnűr sikertörténetét: a szűk ruha látványa az évtizedekig krinolinhoz szokott szem számára furcsának, sőt illetlennek tűnt. Rövid időn belül azonban, már 1882-ben vissza is tért a turnűr, melynek mérete néhány évig folyamatosan csak növekedett. A sziluett azonban ekkor már egészen más: a nőalak kemény, férfias vonalú. Az erős fűzés és feszes tartás elengedhetetlen, különben úgy tartották, nem elég elegáns az alak.