2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ - Hódmezővásárhely
Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ
Cím: 6800, Hódmezővásárhely Dr. Rapcsák András út 16-18.
Telefonszám: (62) 242-224
Nyitva tartás: K-V 10-17
2020.02.29.
Tornyai János Múzeum
hír, néprajz
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Kiss Lajos nyomdokain haladva címmel nyílt meg a Tornyai János Múzeum helytörténeti és néprajzi gyűjteménye 2019. évi gyarapodásának legérdekesebb tárgyait bemutató kiállítása. Tavaly több ezer tárgy, fotó és dokumentum önzetlen felajánlás és vásárlás eredményeként kerülhetett a közgyűjtemény birtokába.

A pénteki megnyitón Márki-Zay Péter polgármester köszöntőjében kiemelte annak fontosságát, hogy megismerjük eleink életét, szüleink, nagyszüleink korát, s arra biztatott, hogy tárjuk fel, dokumentáljuk és ismerjük meg Hódmezővásárhely múltját, s mindezt adjuk át az utókornak.

–A Tornyai János Múzeum közel százhúsz éves fennállása óta annak megvalósításán dolgozik, hogy Vásárhely múltjának tárgyi emlékeit, dokumentumait, régészeti és művészeti örökségét megfelelő állapotban őrizze meg, s adja át a következő generációknak – jelentette ki a tárlatot megnyitva Miklós Péter múzeumigazgató. Mint elmondta, a névadó, Tornyai János egyik első képviselője volt a vásárhelyi tárgyi kultúra gyűjtőinek és megőrzőinek, míg az intézmény első vezetője, Kiss Lajos gazdag, elsősorban néprajzi anyagot gyűjtött össze. Az igazgató hangsúlyozta: a kiállítás igazolja, hogy ma is van lehetőség leletmentő tevékenység folytatására, s ennek köszönhetően tavaly számos helytörténeti értékű fényképet, vagy néprajzi jelentőséggel bíró tárgyat vehetett leltárába a múzeum, s köszönetet mondott azoknak, akik önzetlenül adományozták, vagy ajánlották fel megvásárlásra tárgyaikat a közgyűjtemény gyarapodására.

A vernisszázsonTerendi Viktória néprajzkutató, a kiállítás egyik kurátora hangsúlyozta: a szakemberek felelős mérlegelés után döntenek arról, melyik tárgy kerüljön a gyűjteménybe, s ezt nem feltétlenül a tárgy kora határozza meg, hiszen az elmúlt évtizedek kultúráját reprezentáló darabokat is gyűjt a múzeum, így most kiállításra kerülhettek az 1960-70-es évekből származó tárgyak is.

A kiállításon bemutatott iratokat, meghívókat, fényképeket Bernátsky Ferenc helytörténész, egy három és félezer tételt számláló tárgy-együttesből úgy válogatta össze, hogy a város 20. század eleji világát mutassák be. Ezek közt olyan érdekességek láthatók, mint a ritkaságnak számító színezett felvételek, amelyek képesek közelebb hozni a múltat a jelenhez. A néprajzi tárgyak pedig az elmúlt kétszáz év különböző korszakait jelenítik meg, s olyan kuriózumok vannak köztük, mint a jégszekrény, a csodásérme vagy a színházi táska.

A kiállítás – a Kiss Lajos tevékenységét bemutató Múzeumőr kiállítás kísérlőtárlataként – április 26-ig tekinthető meg a Tornyai János Múzeum földszinti csarnokában.