2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.02.03.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb bútoregyüttessel gazdagodott a gyulai múzeum

2019.11.07.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A romániai forradalmat és az annak idején nyújtott magyar segítséget bemutató kiállítás nyílik a szentesi Koszta József Múzeumban december közepén, a Csongrád megyei közgyűjtemények várják az egykori résztvevők emlékekeit, élményeit, relikviáit - közölte Farkas László igazgató szerdán az MTI-vel.

A muzeológus felidézte, hogy három évtizeddel ezelőtt, 1989 decemberének közepén robbant ki a forradalom Romániában, Temesváron. A romániai fegyveres megmozdulásokra, a politikai és történelmi változásokra, valamint a Dél-Alföldről induló segélyakciókra kíván emlékezni a szentesi Koszta József Múzeum nagyszabású, Temesvár '89 - A magyar segítség című kiállítása.

A december 14-én nyíló, és a következő év június elejéig látogatható interaktív bemutatóban a szervezők több más momentum mellett Csongrád, Hódmezővásárhely, Makó, Szeged és Szentes összefogására, a helyi közösségek forradalom melletti kiállására is fókuszálnak majd. A csaknem ezer négyzetméternyi beépített felületen így alkalom adódik az alföldi települések 1989-es helytörténetét is bemutatni.

A Koszta József Múzeum szervezésében, a Csongrád megyei közgyűjtemények ezért keresik azokat, akik tárgyi emlékekkel, fotókkal és szóbeli élménybeszámolókkal járulnának hozzá a korabeli események bemutatásához.

Az értintettek november 22-ig Csongrádon a Tari László Múzeum, Hódmezővásárhelyen az Emlékpont, Szegeden a Móra Ferenc Múzeum, Makón a József Attila Múzeum és Szentesen a Koszta József Múzeum szakembereinél jelentkezhetnek tárgyi emlékeikkel, illetve történeteikkel, melyeket videokamerával rögzítenek a muzeológusok.

(MTI)