2020.06.01.
Kassák Múzeum

Dobj egy képet!

2020.06.01.
PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

Barokk előadásokhoz készült színpadi látványtervek a jezsuitáktól

2020.06.01.
Jósa András Múzeum

Jósa András széke

2020.06.01.
Trianon Múzeum - Nagy-Magyarország Park

Megújul a várpalotai Zichy-kastély és a Trianon Múzeum

2019.07.05.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Mozgásban címmel Burger Barna fotográfus sporttematikus képeiből nyílt kiállítás szerdán a belvárosi Budapest Projekt Galériában.

A megnyitón Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes beszédében az 1965-ben született, s két és fél éve súlyos betegségben elhunyt Burger Barnát Magyarország egyik legnagyobb fotográfusának nevezte. Emlékeztetett arra, hogy Burger 18 éves koráig az NB I-es Újpestben futballozott, ezért is választotta szívesen képei témájául a labdarúgást.

"Több képén feltűnik Gera Zoltán és Lipcsei Péter, de készültek fotói a Kékszalag vitorlás versenyről, Fa Nándorról, a hegymászó Erőss Zsoltról, az Országos Kéktúráról, vagy akár vidéki futballmecscsekről is" - mondta a főpolgármester-helyettes.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Mozgásban válogatás képei a sportteljesítmények fontosságról mesélnek el egy-egy komplex történetet. Hozzátette: Burger Barna fotóiban mindig nagy szerep jut az időnek, hiszen mindig is szeretett olyan projekteken dolgozni, ahol hosszasan fotózhatott valamit.

"Bár itt a jól elkapott sportpillanatok dominálnak, ugyanakkor láthatjuk a teljesítmények mögött rejlő időt, a kitartást, a sportra szánt mindennapokat" - fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Alexandra, aki szerint ezeknek a szépségét szeretnék most megmutatni a fővárosiaknak az augusztus 3-áig nyitva tartó kiállítással, amelyre a Budapest Európa Sportfővárosa programsorozat keretében kerül sor.

Szalontai Ábel fotóművész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem adjunktusa arról beszélt, hogy Burger Barna mindig fontosnak tartotta, hogy az életérzését megoszthassa másokkal a képek segítségével, könyvekben mesélje el azt, amit a világból látott, érzett vagy gondolt.

Fotóit több mint negyven kiállításon mutatták be, Magyarországon kívül New Yorkban, Frankfurtban, Berlinben, Pekingben, Los Angelesben és Torontóban. 2014-ben jelent meg nagysikerű Kékvándor című könyve, amelyet a negyven évvel ezelőtti legendás másfélmillió lépés Magyarországon című filmsorozat inspirált. A kötet képeiből készült kiállítás azóta a világ számos országában volt látható.

(MTI)