2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Alföldi Galéria - Hódmezővásárhely
Alföldi Galéria, Hódmezővásárhely
Cím: 6800, Hódmezővásárhely Kossuth tér 8.
Telefonszám: (62) 245-499
Nyitva tartás: K-V 10-17
2019.06.21.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A tanévet záró héten több osztály is felkereste a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériát. A Bethlen Gábor Református Gimnázium 9. B osztálya osztályfőnökük, Prikler Ágnes tanárnő vezetésével érkezett a kiállítóhelyre az iskola pályaorientációs témahetében.

A Parallel folyamatok című, Kass János grafikáit bemutató kiállításon a Tornyai János Múzeum művészettörténésze, Képiró Ágnes kalauzolta a bethlenes tanulókat, s a pályaorientációs programhoz kapcsolódva arról is tájékoztatta a diákokat, hogyan készül egy kiállítás és abban milyen szakemberek látnak el feladatokat.

Kass János több, mint négyszáz kötetet illusztrált, azonban egy illusztrátornak ezeket a könyveket nem elég elolvasnia, át is kell éreznie azok mondanivalóját, hogy a szöveghez grafikákat készíthessen. A diákok megtekintették Kass János grafikai sorozatait, amelyeket a Kékszakállú herceg várához, a Háry Jánoshoz és Az ember tragédiájához készített, s a középső kiállítóteremben kihelyezett monitoron együtt nézték meg az alkotó John Halas-szal készített Dilemma című filmjét, amely a világ első teljesen digitalizált animációs filmje volt, majd a képernyőn látott motívumokat közösen keresték meg a kiállításban. A rövidfilm a számítógépek egy jóval korábbi generációját alkalmazva készült el, ma azonban számos lehetőség nyílik arra, hogy a diákok maguk is készíthessenek digitális animációt.

A kiállításon láthatóak Kass János levelei is, amelyeket a grafikus illusztrációkkal látott el, míg a művész sokoldalúságát az is mutatja, hogy mind a szépprózában, mind a költészetben maradandót alkotott, s írásainak rövid részleteit a látogatás során a diákok is elolvashatták. A tárlatvezetés végén a Mozaik Kiadótól kapott nagyméretű reprodukciókon bemutatott ABC-s könyv illusztrációkat is szemügyre vették a diákok, akik számára a rajzok ismerősek voltak, hiszen sokan ezekből a tankönyvekből tanultak meg olvasni.

Kass János gyűjteményes kiállítása július 21-ig várja látogatóit az Alföldi Galéria Szőnyi utcai szárnyán.