2020.08.30.
Alföldi Galéria

Nézni – látni – láttatni

2020.03.18.
Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ

A hódmezővásárhelyi közművelődési intézmények is bezárják kapuikat

2020.01.27.
Alföldi Galéria

Festészet és kerámia, templom és múzeumok

2020.09.25.
Szépművészeti Múzeum

II. Rákóczi Ferenc többször is tette itt tiszteletét

2020.09.25.
Magyar Nemzeti Múzeum

Ars et virtus

2020.09.24.

Az anyag életre kel

2020.09.21.
Hatvany Lajos Múzeum

76 éve bombázták Hatvant

2020.09.21.
Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ

Feltárultak a Tornyai raktárai, fémdetektorral kutattak Csomorkányon

Alföldi Galéria - Hódmezővásárhely
Alföldi Galéria, Hódmezővásárhely
Cím: 6800, Hódmezővásárhely Kossuth tér 8.
Telefonszám: (62) 245-499
Nyitva tartás: K-V 10-17
2019.06.21.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A tanévet záró héten több osztály is felkereste a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériát. A Bethlen Gábor Református Gimnázium 9. B osztálya osztályfőnökük, Prikler Ágnes tanárnő vezetésével érkezett a kiállítóhelyre az iskola pályaorientációs témahetében.

A Parallel folyamatok című, Kass János grafikáit bemutató kiállításon a Tornyai János Múzeum művészettörténésze, Képiró Ágnes kalauzolta a bethlenes tanulókat, s a pályaorientációs programhoz kapcsolódva arról is tájékoztatta a diákokat, hogyan készül egy kiállítás és abban milyen szakemberek látnak el feladatokat.

Kass János több, mint négyszáz kötetet illusztrált, azonban egy illusztrátornak ezeket a könyveket nem elég elolvasnia, át is kell éreznie azok mondanivalóját, hogy a szöveghez grafikákat készíthessen. A diákok megtekintették Kass János grafikai sorozatait, amelyeket a Kékszakállú herceg várához, a Háry Jánoshoz és Az ember tragédiájához készített, s a középső kiállítóteremben kihelyezett monitoron együtt nézték meg az alkotó John Halas-szal készített Dilemma című filmjét, amely a világ első teljesen digitalizált animációs filmje volt, majd a képernyőn látott motívumokat közösen keresték meg a kiállításban. A rövidfilm a számítógépek egy jóval korábbi generációját alkalmazva készült el, ma azonban számos lehetőség nyílik arra, hogy a diákok maguk is készíthessenek digitális animációt.

A kiállításon láthatóak Kass János levelei is, amelyeket a grafikus illusztrációkkal látott el, míg a művész sokoldalúságát az is mutatja, hogy mind a szépprózában, mind a költészetben maradandót alkotott, s írásainak rövid részleteit a látogatás során a diákok is elolvashatták. A tárlatvezetés végén a Mozaik Kiadótól kapott nagyméretű reprodukciókon bemutatott ABC-s könyv illusztrációkat is szemügyre vették a diákok, akik számára a rajzok ismerősek voltak, hiszen sokan ezekből a tankönyvekből tanultak meg olvasni.

Kass János gyűjteményes kiállítása július 21-ig várja látogatóit az Alföldi Galéria Szőnyi utcai szárnyán.