2020.06.04.
Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum

Apró és óriás ketyegők

2020.06.04.

Trianon Kiskunhalason

Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma - Sárospatak
A Rákóczi vár
Cím: 3950, Sárospatak Szent Erzsébet utca 19.
Telefonszám: (47) 311-083
Nyitva tartás: Ideiglenesen zárva.
2019.06.11.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Diákcsoportok sokasága vette birtokba múlt pénteken a sárospataki Rákóczi-várat a Mozaik Múzeumtúra Roadshow idei utolsó állomásán. A rendhagyó, múzeumi tanórákon a gyerekek megismerkedtek a csodás építmény minden zugával miközben szórakozva tanulhattak II. Rákóczi Ferencről, Lorántffy Zsuzsannáról vagy éppen a tokaji obszidiánról.
Az angolpark kincsei
Mozgalmas és élményekkel teli programokkal várta a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma a Mozaik Múzeumtúra Roadshow sárospataki állomására érkező diákokat. A délelőtt folyamán rendhagyó rajzóra volt a vár udvarában, ahol a kreatív nebulók festékkel és vászonnal keltették éltre az épületet saját elképzelésük szerint. Eközben elindult egy rendhagyó történelemóra is, ahol a gyerekek Lorántffy Zsuzsanna példamutató életével és mindennapjaival ismerkedhettek meg a Rákócziak dicső kora…című tárlatban. A történelmi kalandozások egészen az őskorig nyúltak vissza a rendhagyó múzeumi napon: a tokaji obszidián ugyanis már akkoriban is fontos szerepet játszott az emberek életében. A különleges foglalkozáson kiderült, hogyan fedezték fel a látványos, fekete színű nyersanyagot, és az is kiderült, hogy az ősemberek hogyan készítettek belőle a túlélésüket jelentő eszközöket.

A délután folyamán is folytatódtak a múzeumi kalandok, ugyanis rendhagyó biológia és testnevelés óra formájában a gyerekek a vár melletti angolpark csodás kincseinek felfedezésére indultak. Természetesen nem maradhatott ki a sétából a sárospataki várkert emblematikus fája, a park legöregebb lakója, a nagyjából 180-190 éves japán akác sem. Akik pedig a rejtélyes Vörös-toronnyal ismerkedtek volna meg szívesen, rendhagyó történelemórára indultak a különleges építményben. A torony különböző szintjein szinte minden megtalálható: a pinceszinten sziklába vájt kút, feljebb lőrések és őrhelyek, kápolna, fejedelmi fogadószoba és mesés kilátást biztosító tető is várta a kis felfedezőket.

A gyerekek után késő délután a felnőtt kultúrakedvelők számára is különleges programmal készült a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma: a reneszánsz konyhában ugyanis bemutatkozott a Kassáról érkező Kelet-szlovákiai Múzeum, melynek munkatársai érdekes előadás keretei közt meséltek intézményükről. A felvidéki múzeum gyűjteményének egyik éke a Rodostói ház, amely tökéletes másolata annak a lakóépületnek, melyben II. Rákóczi Ferenc 15 évig tartó száműzetését töltötte.

Az élménydús múzeumi napon a történelem igazán szórakoztató arcát ismerhették meg a sárospataki múzeumbarátok: a gyerekek élményszerűen tanultak, a felnőtt látogatók pedig kedvet kaphattak