2020.06.19.
Magyar Nemzeti Múzeum

Holnaptól újra nyitva a Nemzeti Múzeum

2020.09.28.
Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ

Régió, hagyomány, történet

2020.09.25.
Szépművészeti Múzeum

II. Rákóczi Ferenc többször is tette itt tiszteletét

2020.09.25.
Magyar Nemzeti Múzeum

Ars et virtus

2020.09.24.

Az anyag életre kel

2020.09.21.
Hatvany Lajos Múzeum

76 éve bombázták Hatvant

2020.09.21.
Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ

Feltárultak a Tornyai raktárai, fémdetektorral kutattak Csomorkányon

Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma - Sárospatak
A Rákóczi vár
Cím: 3950, Sárospatak Szent Erzsébet utca 19.
Telefonszám: (47) 311-083
Nyitva tartás: K-V 10-18

Pirosbetűs ünnepnapokon nyitva!
2019.06.11.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Diákcsoportok sokasága vette birtokba múlt pénteken a sárospataki Rákóczi-várat a Mozaik Múzeumtúra Roadshow idei utolsó állomásán. A rendhagyó, múzeumi tanórákon a gyerekek megismerkedtek a csodás építmény minden zugával miközben szórakozva tanulhattak II. Rákóczi Ferencről, Lorántffy Zsuzsannáról vagy éppen a tokaji obszidiánról.
Az angolpark kincsei
Mozgalmas és élményekkel teli programokkal várta a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma a Mozaik Múzeumtúra Roadshow sárospataki állomására érkező diákokat. A délelőtt folyamán rendhagyó rajzóra volt a vár udvarában, ahol a kreatív nebulók festékkel és vászonnal keltették éltre az épületet saját elképzelésük szerint. Eközben elindult egy rendhagyó történelemóra is, ahol a gyerekek Lorántffy Zsuzsanna példamutató életével és mindennapjaival ismerkedhettek meg a Rákócziak dicső kora…című tárlatban. A történelmi kalandozások egészen az őskorig nyúltak vissza a rendhagyó múzeumi napon: a tokaji obszidián ugyanis már akkoriban is fontos szerepet játszott az emberek életében. A különleges foglalkozáson kiderült, hogyan fedezték fel a látványos, fekete színű nyersanyagot, és az is kiderült, hogy az ősemberek hogyan készítettek belőle a túlélésüket jelentő eszközöket.

A délután folyamán is folytatódtak a múzeumi kalandok, ugyanis rendhagyó biológia és testnevelés óra formájában a gyerekek a vár melletti angolpark csodás kincseinek felfedezésére indultak. Természetesen nem maradhatott ki a sétából a sárospataki várkert emblematikus fája, a park legöregebb lakója, a nagyjából 180-190 éves japán akác sem. Akik pedig a rejtélyes Vörös-toronnyal ismerkedtek volna meg szívesen, rendhagyó történelemórára indultak a különleges építményben. A torony különböző szintjein szinte minden megtalálható: a pinceszinten sziklába vájt kút, feljebb lőrések és őrhelyek, kápolna, fejedelmi fogadószoba és mesés kilátást biztosító tető is várta a kis felfedezőket.

A gyerekek után késő délután a felnőtt kultúrakedvelők számára is különleges programmal készült a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma: a reneszánsz konyhában ugyanis bemutatkozott a Kassáról érkező Kelet-szlovákiai Múzeum, melynek munkatársai érdekes előadás keretei közt meséltek intézményükről. A felvidéki múzeum gyűjteményének egyik éke a Rodostói ház, amely tökéletes másolata annak a lakóépületnek, melyben II. Rákóczi Ferenc 15 évig tartó száműzetését töltötte.

Az élménydús múzeumi napon a történelem igazán szórakoztató arcát ismerhették meg a sárospataki múzeumbarátok: a gyerekek élményszerűen tanultak, a felnőtt látogatók pedig kedvet kaphattak