2020.06.04.
Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum

Apró és óriás ketyegők

2020.06.04.

Trianon Kiskunhalason

2019.06.05.
festészet, hír, képzőművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Natalja Goncsarova (1881-1962) orosz festő műveinek első nagy-britanniai retrospektív kiállítása nyílik meg csütörtökön a londoni Tate Modern galériában.
Natalja Goncsarova alkotása
Goncsarova már pályafutása elején jelentős hírnévre tett szert, mindössze 32 évesen az orosz avantgárd egyik vezető alakjává vált egy 1913-as nagyszabású moszkvai kiállítással - olvasható a múzeum honlapján.

Később Franciaországba költözött, ahol jelmezeket és díszleteket tervezett Szergej Gyagilev társulata, az Orosz Balett számára. Goncsarova élete hátralévő részében Párizsban élt, a francia főváros nyüzsgő művészeti szcénájának egyik kulcsfigurájaként.

Goncsarova mindenekelőtt festő volt, de munkássága műfajilag igen változatos: készített vallási témájú, monumentális festményeket, kipróbálta magát az avantgárd filmművészetben és moszkvai, valamint párizsi divatházaknak is tervezett. Merész és innovatív munkái hatással voltak a 20. század művészeti mozgalmaira.

A londoni Tate Modern szeptember 8-ig látogatható kiállítása Goncsarova különböző inspirációs forrásait - az orosz nép- és textilművészettől a modernizmus legfrissebb trendjeiig - mutatja be.

A tárlaton szereplő alkotások többségét soha nem állították még ki Nagy-Britanniában.

(MTI)