2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2019.06.03.
hír, táncművészet, zene
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Duna Karnevál immár több, mint két évtizede a minőségi kulturális turizmus kiemelt attrakciója. A fesztiválon a Duna Művészegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes mellett kilenc ország közel kétszáz művésze lép fel. Az idén először megrendezett I. FolKid gyermekfesztivállal kiegészült rendezvénysorozat Budapest rangos helyszínein zajlik június 8. és 16. között. A fesztivál gálaműsorát június 12-én tartják a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.
Duna Karnevál
A Duna Karnevál, Nemzetközi Kulturális Fesztivál egy különleges programsorozat, amelyet Budapest rangos helyszínein tartanak június 8. és 16. között, a néptánc, a népzene, kortárs tánc, fúvós-, szimfonikus- és világzene ötvözetével, a fellépő országok sokszínű kultúrájával. Az idei eseménysorozatban kilenc országból közel kétszáz külföldi művész csatlakozik a legelismertebb magyar tánccsoportokhoz, a Duna Művészegyütteshez és a Magyar Állami Népi Együtteshez. A produkciók különleges művészi élményt, feltöltődést kínálnak a felhőtlen szórakozásra vágyó közönség számára. 2019-ben Brazíliából, Bulgáriából, Csehországból, Dél-Afrikából, Grúziából, Lengyelországból, Oroszországból, Törökországból és Szerbiából érkeznek vendégeink, felnőtt és gyerek néptánccsoportok a Karneválra.

A Kiváló Fesztivál és Europe Top 500 címmel is kitüntetett fesztivál célja a határok nélküli magyar kulturális örökségünk világ szintű népszerűsítése, a kultúrák közötti párbeszéd és közösségépítés a néptánc és a népzene erejével. A fesztivál különlegessége az, hogy évről-évre ösztönzi résztvevőit a közös művészi alkotó- és előadómunkára, melynek eredményeképpen egyedülálló közös produkciók születnek. A tradíció mellett az innováció, az esztétikum és egzotikum élménye, a minőségi kikapcsolódás ösztönzése a fesztivál művészi hitvallásának alapja.

Az idei karneválra több újdonsággal készülnek. A Szent István Bazilika előtti téren a Folk and Roll színpadon délutánonként koncertek és táncházak várják a közönséget, míg este a Nagyszínpadon látványos gálaműsorokkal mutatkoznak be a meghívott magyar és külföldi együttesek. Fellépnek többek között: Pál István Szalonna és Bandája, az EthnoRom, a Szilvási Gypsy Band, vagy a Fitos Dezső társulat. A Szent István térre érkezik majd Pünkösd vasárnapján a Petőfi térről induló és Budapest szívén áthaladó színes karneváli felvonulás, mely a belváros leglátványosabb helyszíneit érintve közös ünneplésben ér véget a közel ezer táncos és zenész részvételével.

Június 10-én, pünkösdvasárnap este 7 órától ugyan itt tartják a Pünkösdi Karnevált. Táncképeiben a termékenység-varázslás ősi tradíciója mellett megjelennek a 16. századra visszavezethető pünkösdi népszokások tánc- és zenei hagyományai. A darab csúcspontja a díszes viseleteket felvonultató pünkösdi király és királynőválasztás tánckép, amikor a legények maguk közül és a lányok is maguk közül pünkösdi királyt és királynét választanak.

Az 1. FolKid Nemzetközi Gyermek Népművészeti Fesztivál gálaműsorában számos tehetséges gyerekegyüttes produkciójában gyönyörködhetünk egészen a legkisebbek korosztályától kezdve. A hazai legelismertebb gyerek néptánccsoportjaink – Bartina, Alba Regia, Forrás, Jászság – mellett a részvevő országok – Lengyelország, Oroszország, Bulgária, Szerbia és Törökország – gyermekcsoportjai is bemutatkoznak.

A Duna Karnevál eseményeinek mindenkori koronája, a gálaműsor, amit június 12-én este 8 órától tartanak a Margitszigeti Szabadtéri Színpad mesés környezetében. Az első részben a külföldi táncegyüttesek közel 150 művészének közreműködésével Világkarnevál című látványos tánckoncert lesz látható. A műsor a nemzeteket összekötve különleges együttműködésben mutatja be a kultúrák párbeszédét a meghívott országok részvételével Dél-Afrikától Brazíliáig.

A gálaműsor második részében a Duna Művészegyüttes, a Szent Efrém Férfikar és a Magyar Állami Népi Együttes főszereplésével mutatják be a Bartók & Folk című előadást. A nagyszabású produkció Bartók Béla és a paraszti világ kapcsolatát dolgozza fel sodró lendületű, látványos kompozícióban.


Részletes program: https://dunakarneval.hu/programok2019