2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Jósa András Múzeum - Nyíregyháza
A Jósa András Múzeum épülete annó
Cím: 4400, Nyíregyháza Benczúr tér 21.
Telefonszám: (42) 315-722
Nyitva tartás: K-V 9-17
2019.05.17.
díjátadó, hír, kultúrpolitika, rendezvény
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az Év Múzeum díjat 1996-ban alapította a Pulszky Társaság. Az elismerést, amelyre a múzeumok önmagukat jelölhetik, olyan intézmény kaphatja meg, amely a múzeumi munka minden területén, a gyűjteményfejlesztéstől a tudományos kutatáson át a gyűjtemények hozzáférhetővé tételéig kiegyensúlyozott és átgondolt, stratégiai alapú fejlődést mutat.
A Jósa András Múzeum épülete annó
A múzeumi szakmai szervezetek és az EMMI Múzeumi Főosztály képviselőiből álló bíráló bizottság kiemelten figyel arra, hogy a pályázó muzeális intézmények fejlődését önmagukhoz, erőforrásaikhoz és lehetőségeikhez mérten értékelje. A fődíj, Az Év Múzeuma 2019-díj mellett ezért a bizottság további okleveles elismeréseket, és a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége egy különdíjat is kiad.

A fődíjas múzeum a réztábla és az oklevél mellett az Arcanum Kft által felajánlott 500 000.- Ft értékű digitalizálási szolgáltatást is nyert, a különdíjas intézmény pedig a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége által felajánlott 100 000.- Ft-os pénzjutalomban részesül.

2019-ben az alábbi intézmények részesülnek elismerésben:


Jósa András Múzeum, Az év Múzeuma 2019 díj

A múzeum az elmúlt években stratégiai alapú irányváltáson esett át. A változás a közönség felé történő nyitást, a múzeumnak a város meghatározó és közismert oktatási, kulturális, tudományos kutatási színterévé történő átalakítását célozza, vagyis, hogy a múzeumban őrzött tudás, a kutatások eredményei minél szélesebb kör számára legyenek elérhetőek. A múzeum 2018-ban ünnepelte alapításának 150. évfordulóját és az évforduló alkalmat adott arra, hogy tevékenységét jobban kitárja a város és tágabb környezete felé.
Az intenzív és lendületes munkának köszönhetően pezsgő múzeumpedagógiai, ismeretterjesztési, turisztikai centrummá alakult az intézmény. Az oktatási intézményekkel kialakított együttműködések, a város turisztikai szolgáltatóival kiépített kapcsolatok és a kapcsolódó kedvezményrendszer elősegítik a közönségszervezést is.
Az eredményeket egyértelműen mutatja, hogy a múzeum új szellemben szervezett kiállításai – különösen a Seuso-kiállítás és az annak sikerére építő Munkácsy 50 jelentős számú látogatót vonzottak, és a múzeui látogatóinak száma éves szinten több mint kétszeresére emelkedett. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy közben a tudományos és publikációs tevékenység sem szorult háttérbe.

Az Év Múzeuma pályázat bíráló bizottsága döntése értelmében az intézmény helyi és nemzetközi kapcsolatainak erősítéséért, kommunikációs tevékenységének sikeres megújításáért és a múzeumalapítás 150. évfordulójának sokoldalú, tudományos és közönségkapcsolati hasznosításáért a Jósa András Múzeum kapja Az Év Múzeuma 2019 elismerést.


Kegyeleti Múzeum – Temetkezési és Kegyeleti Szakgyűjtemény, A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének különdíja

Az 1992-ben Ladányi Jenőnek, a Budapesti Temetkezési Intézet vezérigazgatójának kezdeményezésére alapított közérdekű muzeális gyűjtemény történeti, néprajzi, képző és iparművészeti forrásokat gyűjtött és gyűjt a temetkezés és a kegyelet témakörében, ma már az egész ország területén. 2016 óta fenntartója a Fiumei úti sírkertet is működtető Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI), és a fenntartóváltás jelentős lökést adott a múzeum fejlődésének. Nagy lépés volt 2017 nyarán, a Múzeumok Éjszakáján az Apponyi-hintó néven ismert történelmi gyászhintó üvegépületének és információs hátterének felavatása, majd egy évvel később az új, a mai elvárásoknak minden szempontból megfelelő és esztétikai megoldásaiban azokat felül is múló állandó kiállítás megnyitása, amelyet rendszeresen időszaki kiállítások egészítenek ki.

A muzeális gyűjteményben mindössze 4 fős csapat dolgozik, akik azonban elkötelezetten és lendülettel a muzeális intézményekkel szembeni elvárásoknak megfelelően végzik munkájukat.
A Kegyeleti Múzeum – Temetkezési és Kegyeleti Szakgyűjtemény a rendelkezésre álló erőforrások hatékony kihasználásáért és elegáns, látogatóbarát kiállításaiért a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének különdíjában részesült. A díj 100 000.- Ft-os múzeumi célokra fordítható pénzjutalommal jár.


Koszta József Múzeum (Szentes), a bíráló bizottság elismerése

A Koszta József Múzeum az elmúlt évben jelentős változáson esett át, tevékenységében a gyűjteményi, a tudományos és a múzeumpedagógiai munka mellett új megközelítés jelent meg a közönséghez való viszonyban. A múzeum stratégiai alapon keresi a helyét a város kulturális terében és a régióban kínálkozó turisztikai lehetőségek között. Ennek leglátványosabb része az új kiállításpolitika, amely izgalmas, széles közönségrétegeket megszólító témákra támaszkodik, ahogy tette ezt az Omega együttes történetét bemutató tárlat, amelynek köszönhetően 2018-ban már megduplázódott a múzeum látogatószáma.

A Koszta József Múzeum a közönség megszólítására irányuló törekvéseiért és a múzeum ismertségének növelésében elért eredményeiért a bíráló bizottság elismerésében részesült.


Sziklakórház Atombunker Múzeum (Budapest), a bíráló bizottság elismerése

A Sziklakórház Atombunker Múzeum innovatív közönségkapcsolati tevékenységét a bíráló bizottság a tavalyi évben is oklevéllel ismerte el. A látogató- és turistabarát intézményi imázs megteremtése mellett ugyanakkor az intézmény egyre nagyobb hangsúlyt fektet a tudományos kutatásra, a Sziklakórházra vonatkozó történeti források feltárására és publikálására is.

A bíráló bizottság a Sziklakórház Atombunker Múzeumot innovatív közönségkapcsolati tevékenységéért és a gyűjteményi és tudományos területen elért előrelépésért elismerésben részesítette