2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ - Hódmezővásárhely
Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ
Cím: 6800, Hódmezővásárhely Dr. Rapcsák András út 16-18.
Telefonszám: (62) 242-224
Nyitva tartás: K-V 10-17
2019.05.13.
Tornyai János Múzeum
festészet, hír, képzőművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az ország 28 iskolájából összesen 308 festmény érkezett a Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola által először kiírt Tornyai János Festészetverseny pályázatának elődöntőjére, s a Hódmezővásárhelyen szombaton megrendezett országos döntőbe 22 alapfokú művészeti iskola 77 tanulója jutott be.

A Bessenyei Ferenc Művelődési Központban rendezett megnyitón Vágó János, a házigazda intézmény igazgatója köszöntötte a versenyzőket és felkészítő tanáraikat, s mint elmondta, a most első alkalommal megrendezett versenyre ezentúl háromévente kerül sor.

A verseny során a négy korcsoportban versenyző tanulók a házigazda intézmény tantermeiben szülőföldem témakörben készítették el festményeiket, amelyek létrehozásában a tempera, akvarell és akril technika mellett anilint is alkalmazhattak.

Amíg a diákok műveiket készítették, a szülők, kísérők és pedagógusok tárlatvezetésen ismerhették meg a Tornyai János Múzeumban a névadó több mint kétszázötven festményét bemutató gyűjteményes kiállítást, s látogatást tettek az Alföldi Galériában, ahol az alföldi festészetet bemutató állandó kiállítás mellett Papageorgiu Andrea festőművész Hajnal előtt a legnagyobb a sötétség és Dömötör Mihály fotóművész Kereszt parafrázisok. A XII. stáció tárlatát is megtekintették.

A diákok alkotásait Gál Lehel főiskolai docens, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Rajz-művészettörténet Tanszékének vezetője, Hézső Ferenc Munkácsy-díjas festőművész és Sonkoly Tibor festőművész alkotta szakmai zsűri értékelte. A díjazásban részesült tanulók okleveleiket és jutalmaikat a Tornyai János Múzeumban megrendezett eredményhirdetésen vehették át.

A legfiatalabbak, a 7-8 évesek kategóriájában az első helyezést Selymes Flóra Letta, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákja érte el, felkészítője Zanin-Kasza Ilona Erika, a második helyen iskolatársa, Szolnokky Hanna Eleonóra végzett, míg a harmadik helyen szintén a szegedi gyakorló iskola tanulója, Palágyi Bálint és iskolatársa, Vekerdi Olga osztozott. A korcsoport különdíját a Kozármislenyről érkezett Zsoldos Vivien vihette haza, felkészítője Hegedüs Éva.

A második korcsoport (9-10 évesek) győztese a szegedi gyakorló iskola diákja, Novák Zsófia lett, felkészítője Zanin-Kasza Ilona Erika, a második helyen iskolatársa, Labádi Adél (felkészítője: Chabrecsek Terézia) és a Maglódi Vermesy Péter Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákja, Laczikó Hanga (felkészítője: Csépe Milla) osztozott. A harmadik helyet pedig Varga Blanka szerezte meg a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolából, felkésztője Chabrecsek Terézia. A zsűri a kategóriában három különdíjat is odaítélt, amelyeket a debreceni Bende Borbála (felkészítője Matusné Orbán Andrea), a Maglódról érkezett Dormán Adrienn (felkészítője Csépe Milla) és a kozármislenyi Schiebelhut Lara (felkészítője: Hegedüs Éva) vihetett haza.

A harmadik korcsoport (11-12 évesek) megosztott első díját a fővárosi Kroó György Zene és Képzőművészeti Alapfokú Művészeti Iskola diákja, Deák Lilla (felkészítői: Lakatos Botond és Gesztelyi Nagy Zsuzsanna), valamint a maglódi Vavrik Rella (felkészítője: Csépe Milla) érdemelte ki, a második helyen végzett kozármislenyi Wéber Virág (tanára: Kiss Dorottya) előtt. A korcsoport harmadik helyét a hódmezővásárhelyi Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola növendéke, Kérdő Kata Réka (felkészítője Radicsné Nagy Andrea) érdemelte ki, különdíjat a mórahalmi Varga Sárának (felkészítője: Koisné Kőrösi Rozália) és a Péteriből érkezett Pólus Eszter Emmának (tanára: Hadar Tímea), valamint a szintén péteri diáknak, Gólent Dorkának (tanára: Hadar Tímea) ítélt a zsűri.

A legnagyobbak, a 13-14 évesek kategóriájában első helyen két fővárosi tanuló, a Zuglói Munkácsy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészti Iskolából Buzsík Csenge Napsugár (felkészítője: Pascalau Mariana) és a Kroó György Zene és Képzőművészeti AMI tanulója, Rusznyák Emese (tanárai: Lakatos Botond és Gesztelyi Nagy Zsuzsanna) osztozott, a második helyen végzett maglódi diák, Isakov Fanni (felkészítője Csépe Milla) és a harmadik helyet elért sárvári tanuló, Merényi Viktória (felkészítője: Balogh Ferencné) előtt. A kategória különdíjait pedig a maglódi Gulyás Alinkának (tanára: Csépe Milla) és a Dédestapolcsányról érkezett Horváth Annának (felkészítője: Márta Elzita) ítélte a zsűri.