2020.06.03.
Déri Múzeum

Sopron, a leghűségesebb város

2020.06.02.
Déri Múzeum

Szecessziós szépségek

2020.05.29.
Déri Múzeum

Nappal sportos, éjjel kacér

2020.05.24.
Déri Múzeum

A nő a legszebb "műtárgy"

2020.05.22.
Déri Múzeum

Zulejka néni bihari cifraszűre

2020.05.21.
Déri Múzeum

Szezám tárulj!

Déri Múzeum - Debrecen
A múzeum bejárata
Cím: 4026, Debrecen Déri tér 1.
Telefonszám: (52) 322-207
Nyitva tartás: Ideiglenesen zárva.
2019.04.13.
denagy.hu
hír, iparművészet, népi iparművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Párhuzamosok találkozása. A magyar népi kerámia emlékei két magángyűjteményben” címmel tavaly augusztusban nyílt meg a Déri Múzeum magyar népi kerámiákat bemutató tárlata, melynek anyagát két erdélyi származású orvos, dr. Bódi István és dr. Sipos József magángyűjteménye adta. A múzeum gondozásába került két gyűjtemény együttes – párhuzamos bemutatása során több mint félezer olyan népi fazekasmunkával találkozhattak a látogatók, amelyek eddig kiállításokon még soha nem szerepeltek. A tárlat most, a két múzeum között nemrég létrejött együttműködési megállapodás keretében, a nagyváradi várba költözött, és április 12-től tekinthető meg a városi múzeum kiállítótereiben.

Bár az iskolában azt tanultuk, hogy a párhuzamosok nem találkoznak, az életben mégis vannak olyan helyzetek, amikor a párhuzamosan futó pályák, törekvések valahol, valamilyen formában összetalálkoznak. Ilyen találkozás történt a közelmúltban a Déri Múzeumban is, amikor két erdélyi származású orvos, dr. Bódi István és dr. Sipos József magángyűjteménye a néprajzi tár gondozásába került. Az összesen több mint 4000 darab műtárgy legnagyobb hányada a magyar népi kerámiaművesség körébe tartozik.

A gyűjtemények

A Déri Múzeum gyűjteményei számos alkalommal gyarapodtak magángyűjtemények befogadása által. Déri György az 1930-as években ajándékozta Debrecennek a Kárpát-medence egész területét lefedő népművészeti gyűjteményét. A közelmúltban a múzeum gondjaira bízott két magángyűjtemény pedig legnagyobb részben erdélyi tárgyakat tartalmaz.

Dr. Sipos József gyűjteményét 2005-ben vette meg Debrecen városa, s helyezte el a Déri Múzeumban. Egy kamarakiállítás kivételével a gyűjtemény darabjait még nem láthatta a nagyközönség.

Dr. Bódi István gyűjteményét 2007-ben vásárolta meg a múzeum. Muzeológiai feldolgozása megtörtént, de kiállítva eddig még egyetlen darabja sem volt.

A gyűjtők

Dr. Bódi István 1929-ben született Szatmárnémetiben. Eredetileg a kolozsvári Bólyai Tudományegyetemen szerzett biológusként diplomát, később a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemet is elvégezte, itt 1960-ban diplomázott.

Az 1960-as évek elejétől Szatmár megyei falvakban, majd Szatmárnémetiben dolgozott orvosként. Ekkor kezdett feleségével együtt néprajzi tárgyakat gyűjteni.

1976-ban települt át családjával Magyarországra, előbb Diósjenőn, majd nyugdíjba vonulása után Rétságon volt körzeti orvos.

Egykori gyűjteményének egyetlen darabját tartotta meg.

Dr. Sipos József 1934-ben született Pécskán. A Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen 1960-ban kapott általános orvosi diplomát. Később fül-orr-gégész szakvizsgát tett és a zilahi kórház főorvosaként tevékenykedett. Orvosi pályafutását Németországban folytatta, nyugállományba vonulása után Szentendrén telepedett le.

Az 1960-as évek elején kezdte a néprajzi tárgyak gyűjtését, a népi kerámia kutatásának elismert szakembere. Ma is aktívan gyűjt, jelentős gyűjteménnyel rendelkezik.