2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény - Budaörs
A múzeum épülete
Cím: 2040, Budaörs Budapesti út 47/1
Telefonszám: (23) 440-217
Nyitva tartás: K-Szo 14-18, V 10-14
2018.10.10.
Szabadtéri Néprajzi Múzeum
díjak, hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Magyarországi Tájházak Szövetsége XVI. Országos Szakmai Találkozóján, Dunaszentbenedeken átadták a 2018-as Év Tájháza díjat, amelyet idén a budaörsi Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény nyert el.

A díjat a kalocsai Viski Károly Múzeumban tartott nyitónapon dr. Bereczki Ibolya, a Tájházszövetség elnöke adta át a Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény képviselőinek: Jaszmann Gabriellának és Czabánné dr. Muskovics Andreának. A magyarországi német tájházak információs központjának szerepét is betöltő budaörsi sváb gyűjtemény hagyományőrző funkciója mellett a város kulturális, közösségi életének is meghatározó közösségi színtereként érdemelte ki az elismerést.

A szakmai találkozón elhangzott előadások középpontjában a 15 éves jubileumát ünneplő Tájházszövetség eddigi tevékenysége állt. Magyarországon 400 tájházról és több mint 100 határon túli, magyar néprajzi gyűjteményről tudunk. A Tájházszövetség ezen tájházhálózat számára teremt közösségi és szakmai programokat, érvényesíti a magyarországi és a határon túli magyar tájházak érdekeit, folyamatos képzéssel, közösségfejlesztéssel segíti a néprajzi gyűjtemények működtetőit.

A civil szervezet fontos feladata a hálózaton belüli kapcsolatok kialakítása, a tájházak közötti együttműködés erősítése, de elengedhetetlen a tájházat élettel, hiteles szakmai programokkal megtöltő helyi közösségek bekapcsolása a működtetésbe. Dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója, a Magyarországi Tájházak Szövetsége megalapításának kezdeményezője felidézte előadásában a Tájházszövetség létrejöttének körülményeit, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum támogató szerepét, amely révén a szakmai tudásbázisa megszülethetett és folyamatosan erősödhetett a szervezetnek.