2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.02.03.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb bútoregyüttessel gazdagodott a gyulai múzeum

Mecseki Bányászati Múzeum, Földalatti Bányászati Kiállítás - Pécs
Mecseki Bányászati Kiállítás
Cím: 7621, Pécs Káptalan utca 3.
Telefonszám: (30) 934-6127
Nyitva tartás: K-V 10-18
2018.03.12.
Janus Pannonius Múzeum
bányászat, gazdaság, hír, ipar, nehézipar
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Kétéves előkészítő és kivitelező munka után 2018. március 7-étől újra várja látogatóit a pécsi Mecseki Bányászati Kiállítás négy felszíni terme, amelyek eredeti tárgyak, archív fotográfiák, film- és hanganyagok, animációk, játékos, interaktív elemek segítségével teszik érthetővé, könnyen megismerhetővé a bányászati tevékenységet a technológiától a bányászati veszélyforrásokon át a bányakolóniák világáig.
Mecseki Bányászati Kiállítás
A Janus Pannonius Múzeum 2014-ben vette át a Mecseki Bányászati Kiállítások üzemeltetését a korábbi fenntartótól. Mivel a földalatti kiállítási egységet az ott fellépett gombás fertőzés miatt a múzeumnak sajnos már a következő évben be kellett zárnia, majd később, a fertőtlenítési munkák részeként a kiállítási installációkat le kellett bontania, a megújult felszíni kiállítást a múzeum már úgy tervezte, hogy a pinceszinten korábban bemutatott témákról is ismereteket szerezhessenek a látogatók. (Eközben 2017-ben jelentős munkák zajlottak a földalatti pincerész „vágataiban” a terület fertőtlenítésére, renoválására, amelyet elektromos hálózati, gépészeti, illetve műtárgy állagmegóvási munkák egészítettek ki.)

A Janus Pannonius Múzeum szakmai koordinálásával és kivitelezésében – s az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kubinyi Ágoston Program pályázata keretében – 2017 végére történt meg a felszíni kiállítási épületrész rekonstrukciója, és az ott levő tárlat jelentős bővítése, felújítása.

A látogató a földszintes épületben található kiállításban élményszerűen ismerheti meg a Pécsett és a Mecsek vidékén egykor meghatározó nehézipari ágazat, a szén- és uránbányászat történetét. Megtudja például azt is, milyen speciális nyelven folyt e szakmában a kommunikáció, milyen kőzetek építik fel a Mecsek-hegységet, hogyan keletkeztek a szén- és urántartalmú kőzetrétegek, milyen őslények éltek egykor ezen a területen, s hogy milyen állatok segítették a bányászok mindennapi munkáját. Mindez különleges műtárgyakkal, archív fotográfiákkal egészül ki.

Az óvodás, kisiskolás korú látogatók egy külön kiállításrészben felpróbálhatják a bányászkobakot, játékosan „bányászkodhatnak”, sőt, még baranyai gyűjtésű bányászmesékkel is megismerkedhetnek. A nagyobbak az „ásványtani laborban” kikészített eszközök, műszerek, ásvány- és kőzetminták és persze az útbaigazító anyagok segítségével önállóan szerezhetnek ismereteket, kalandozhatnak a kőzetek, ásványok különleges világában. Feltételezhetően a látogatók egyik kedvence lesz az az interaktív játék, amelyben egy érintőképernyős felület segítségével négy csapat mérheti össze ügyességét: a feladat a meddő kőzetek kiválogatása a szén közül.

A kiállítás célja az ismeretterjesztésen és a bányászathoz kötődő hagyomány ápolásán túl a bányászati emlékekre, azok megőrzésére való figyelem felhívása, továbbá az értékmentés generálása. A tárlatban elhelyezett érintőképernyős asztalon a Pécs környéki bányászati emlékhelyekről nyerhető átfogó körkép a Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány által kiadott, Bányász útikalauz című kötet teljes anyagának bemutatásával.

A kiállítás tartalma, interaktív megoldásai az iskolai tanórák értékes kiegészítőjévé tehetik az új tárlatot, a családos látogatások alkalmával pedig gyermekek és felnőttek egyaránt találhatnak majd felfedezésre csábító érdekességeket. A tárlat megvalósulását szaktudásukkal, munkájukkal, adományaikkal a bányászati hagyományt ápoló civil szervezetek, magánszemélyek, intézmények, gyűjtőhelyek segítették, támogatták.