2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2018.02.28.
fotóművészet, hír, történet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A művészettörténet szakon végzett Katalin cambridge-i hercegnő az egyik kurátora a londoni National Portrait Gallery új időszaki kiállításának, amelyet a művészfotográfia születésének szentelnek.
Showing women as they really were … Clementina Maude by Clementina Hawarden, 1863-4.
Katalin hercegnő, aki a galéria patrónusa, először hasznosítja tanulmányait kurátorként. A Victorian Giants: The Birth Of Art Photography (Viktoriánus óriások: a művészfotográfia születése) című kiállítás március elsején nyílik és május 20-ig látható - írja a BBC hírportálja.

A hercegnő válogatta ki a tárlat egy részének viktoriánus korabeli fotóit és ő írta meg a szövegeket hozzájuk. A kiállítás katalógusának előszavát is a hercegnő fogalmazta meg.

Olyan korabeli fotósok alkotásaira épül a kiállítás, mint Oscar Rejlander, Lewis Carroll, Julia Margaret Cameron és Lady Clementina Hawarden, akiknek képei a brit uralkodó műgyűjteményében is szerepelnek. Ezek közül néhányat kölcsön is adtak a tárlathoz.

"A fotográfia történelmének ezen időszaka mindig is érdekelt engem. Mint a St Andrews Egyetem diákja, ezt a témát választottam diplomamunkámnak, különösen a gyermekfotográfia érdeket, amely kiemelt helyet kap a tárlaton belül.

Ezek a fotók lehetővé teszik, hogy a gyermekkor megőrzésének és megbecsülésének fontosságára reflektáljunk" - írta az előszóban.

(MTI)