2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.02.03.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb bútoregyüttessel gazdagodott a gyulai múzeum

MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ - Debrecen
Cím: 4026, Debrecen Baltazár Dezső tér 1.
Telefonszám: (52) 322-207
Nyitva tartás: K-Sze, P-V 10-18
Cs 12-20
2016.11.28.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Szalay Lajos bibliai ihletésű grafikáiból nyílt kiállítás szombaton a debreceni MODEM-ben.

Fertőszögi Péter művészettörténész a megnyitón elmondta: a kiállítással a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem és a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ közösen emlékezik a reformáció kezdetének 500. évfordulójára.

A Reformáció 500 - Szalay Lajos Bibliája című tárlat a teremtés, a szövetség, a kegyelem, a kísértés és az ígéret témáját járja körül. A 20. századi magyar grafika legjelentősebb, iskolateremtő alakja volt Szalay Lajos (1909-1995), akinek művészetében a Biblia örök és megkerülhetetlen inspirációt jelentett, a teremtéstől a feltámadásig - tette hozzá.

A művész elsőként az 1960-as évek elején formálta alkotássá az Ó- és Újszövetséggel kapcsolatos élményeit - fogalmazott Fertőszögi Péter, hozzátéve: életműve csúcsának a Genezis címmel 1973-ban kiadott rajzalbumát tartotta, amely 124 rajzon keresztül járja végig az Ószövetség legfontosabb mozzanatait.

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke szerint a kiállítás többek között arra jó példa, hogy jeleket felfedezve, jelek után indulva, a bölcsek útját bejárva ma is el lehet jutni egészen Krisztusig.

Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere emlékeztetett arra, hogy a Szalay Lajos grafikáiból nyílt kiállítás több szempontból is aktuális, hiszen Debrecen különleges esztendő előtt áll. Egyrészt 2017-ben lesz a reformáció 500.
évfordulója, amelyhez a város az elsők között csatlakozott, másrészt 450 esztendővel ezelőtt, 1567-ben ült össze Debrecenben a zsinat, amelyen elfogadták a reformátusok hivatalos hitvallásaként elismert második helvét hitvallást.

Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság munkáját segítő miniszteri biztos kiemelte: Szalay Lajos munkái sajátos módon fordítják le a Szentírást a magyar emberek számára és a művek megjelenítik, jelenvalóvá teszik az üdvösségtörténet nagy eseményeit.

Bölcskei Gusztáv a Debreceni Hittudományi Egyetem rektora szerint a reformációt és a kiállítást az igényes Krisztuskövetés köti össze, azaz az alkotásokból sugárzik, hogyan lehet keresztény emberként egyénileg és közösségben követni Jézus Krisztust.

Szalay Lajos grafikái február 19-ig láthatók a debreceni MODEM-ben.

Ugyancsak szombaton nyílt kiállítás a művészeti központban Korniss Péter munkáiból Betlehemesek címmel. A fotóművész pályája elejétől fényképez népszokásokat. A MODEM-ben ezúttal 21 nagy méretű fotója látható, melyből tíz a Déri Múzeum tulajdona. A művész úgynevezett beállított betlehemes fotói a legkülönfélébb környezetben jelenítik meg a népszokást és annak megidézőit: a betlehemesek hol a kortárs kiállítótér udvarán, hol egy lakótelepen, hol pedig egy bevásárlóközpont belső terében tűnnek fel.

(MTI)