2024.05.03.

Sub_Bar

2016.07.16.
hiros.hu
ásványtan, hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
"Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Fuxreiter András 2016.07.10-én 74 éves korában, örökre elaludt. Temetéséről a későbbiekben lesz tájékoztatás" - adta tudtul a Facebook-on Zelei Gábor Zsolt körvezető.
Fuxreiter András
"Rakétatechnikusból lett amatőr geológus Fuxreiter András. A nyugállományú törzszászlós hatvan éve rajong az ásványokért, a kőzetekért és az ősmaradványokért. A világon két olyan ásványt tartanak nyilván, amit Magyarországon először ő talált meg. Tizennégy éve saját kis múzeuma van, gyűjteményét a Kulturális Örökség Igazgatósága védetté nyilvánította. A gyűjtőt 2003-ban Kecskemét Közművelődéséért Díjjal tüntette ki a város - írta róla a honvédelem.hu 2012-ben.

Galambos Sándor cikke mindent elárul a gyűjtő széleskörű tevékenységéről, életéről:

"Több tonna kőzetet, ásványt és fosszíliát gyűjtött össze az elmúlt évtizedekben Fuxreiter András. Utóbbiakból négyszáz faj több mint tízezer darabját, melyek közül a legkisebb mikroszkopikus méretű, a legnagyobbnak hatvan kilogramm a súlya. A legöregebb egy fotoszintetizáló kékbaktérium megkövült példánya, ami a földtörténet őskorából származik, és nagyjából két és fél milliárd éves lehet. A legértékesebb pedig egy ametiszt geóda, amely a kvarc lila színű üreges változata – 17 kilót nyom és 60 centi magas. Ilyet több mint kétszázezer forintért lehet vásárolni.