2020.07.15.
FUGA Budapesti Építészeti Központ

Bornemisza Eszter kiállítása a Fugában

2020.07.15.
Katona József Múzeum "Cifrapalota" Kiállítóhelye

Pentelei Molnár János festményeiből nyílik kiállítás Kecskeméten

2020.07.14.
Laczkó Dezső Múzeum

A BOR régészete

2020.07.14.
Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ

Történelem és magyarság

Wosinsky Mór Megyei Múzeum - Szekszárd
A múzeum épülete
Cím: 7100, Szekszárd Szent István tér 26.
Telefonszám: (74) 316-222
Nyitva tartás: X.1-III.31.: K-Szo 10-16
VI.1-IX.30.: K-V 10-16
2016.07.01.
hír, régészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Egy Limes menti, római kori település részleteit tárták fel szekszárdi régészek a közelmúltban a Tolna megyei Dunaszentgyörgyön, a község bővítését megelőző ásatáson.

A Dömötör úti régészeti lelőhelyként nyilvántartott területen már 2011-ben is végeztek kisebb ásatásokat, így sejteni lehetett, hogy a Duna egykori árterébe benyúló, magasparti rész több korszakban is lakott volt - mondta Ódor János Gábor, a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatója csütörtökön az MTI-nek.

Ezúttal több mint 6000 négyzetméternyi területet tártak fel Czövek Attila régész vezetésével. A lelőhelyről 128 objektum került felszínre, többek között egy késő rézkori, Baden-kultúrához köthető, egy késő bronzkori, a halomsíros kultúrához tartozó és egy késő vaskori - kelta kori - település nyomait tárták fel - tette hozzá.

Ismertetése szerint a leletek kétharmada egy 3-4. századi, római kori településről származik. Elsősorban nagy méretű vízelvezető árkok, keskenyebb, területhatároló árkok, tároló gödrök, gödörházak, sütőkemencék és három kút maradványai kerültek elő. A gödrökben pénzérméket, kisebb bronztárgyakat - fibulákat, övcsatdarabokat -, egy sütőkemence égető terének aljáról kerámiaedények darabjait találták meg, ezek a tárgyak a település kormeghatározását segítik.

Mint mondta, a lelőhelytől közvetlenül délre egy Limes menti őrtorony állt, amelyet felszíni kutatással és légi fotók segítségével már korábban sikerült azonosítani. Egy 2008-as, a 6-os út melletti feltáráson pedig egy szintén a 3. század végéről, a 4. század elejéről származó, római kori temető került felszínre sírrablások miatt viszonylag szegényes leletanyaggal.

A római katonai védvonal Tolna megyei szakaszán a jelenlegi ismeretek szerint négy erőd állt: Dunakömlődnél Lussonium, Tolnánál Alta Ripa, Őcsény határában Alisca és Várdomb mellett Ad Statuas. Az erődök között körülbelül öt kilométerenként épültek őrtornyok. Feltételezhető, hogy a most feltárt területen az egyik ilyen őrtornyot kiszolgáló, polgári lakosságú település állhatott, amely mellett a hozzá tartozó temető helyezkedett el - mondta a múzeum igazgatója.

(MTI)