2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont - Budapest
Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont
Cím: 1064, Budapest Vörösmarty utca 35.
Telefonszám: (1) 342-7320, (1) 322-9804 /11611
Nyitva tartás: H, Sze, P 10-18, Szo 9-17
2016.05.12.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Liszt királyi barátainak arcképeit és III. Napóleon köszönetnyilvánítását is megtekinthetik az érdeklődők a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban csütörtökön nyíló időszaki kiállításon.

Az Uralkodók Liszt Ferenc körében című kiállítás törzsanyagát a Liszt Ferenc kottatárából származó, az emlékmúzeum állományát gazdagító nyomtatott és kéziratos zeneművek képezik, amelyekben díszes ajánlások emlékeztetnek Liszt koronás barátaira, jótevőire, támogatóira - közölte a Zeneakadémia.

A tárlaton az érdeklődők megtekinthetik Liszt királyi barátainak arcképeit és megismerhetik azokat a helyszíneket is, ahol ezek a barátságok vagy futó találkozások létrejöttek. A kiállítás bemutatja többek között Károly Sándor weimari nagyherceg baráti levelét, Auguszta porosz hercegnő, később német császárné sorait, IV. Frigyes Vilmos és III. Napóleon köszönetnyilvánításait.

A látogatók szemügyre vehetik Liszt karnagyi kinevezését a weimari udvarhoz, a francia Becsületrend oklevelét, a pápai Szent Gergely-rend oklevelét és az osztrák birodalmi vaskorona-rend díszes okmánysorozatát.
A Magyar Nemzeti Múzeum, valamint a Hadtörténeti Intézet és Múzeum jóvoltából a kiállítás a zeneszerző rendjeleinek az ikerpárjait is bemutatja az Iparművészeti Múzeum által kölcsönzött különleges használati tárgy mellett.

A Watzatka Ágnes és Békéssy Lili közreműködésével készült tárlat 2017 májusáig látogatható a Régi Zeneakadémián.

A kiállítást Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója nyitja meg, az eseményen közreműködik Lajkó István zongoraművész, aki a Liszt Múzeum május 14-i matinékoncertjén a kiállításhoz kapcsolódó Liszt-műveket ad elő.

(MTI)