2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

Festetics-Kastély - Dég
A kastély épülete
Cím: 8135, Dég Hunyadi u. 10.
Telefonszám: (25) 237-392, (1) 202-6288
Nyitva tartás: I.1-IX.30.: Sze-V 10-18
Idegenvezetéssel
2016.04.20.
Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ
gasztronómia, hagyomány, hír, néprajz, népszokások, Szent György
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A siroki Barlangvárban, a zordon kövek között mézes nyalánkságokat kóstolhatnak, a dégi Festetics-kastély csodálatos parkjában sárkányt eregethetnek a látogatók a hétvégén a Kóstolj bele a tavaszba! programsorozat keretében. A Nádasdy-kastélyban pedig maga a grófnő avat be mindenkit egy elfeledett finomság, a Nádasdy-gombóc titkába.
Nádasladány
A Magyar Turizmus Zrt. első alkalommal hirdette meg a Kóstolj bele a tavaszba! háromnapos hétvégi akciót, amely összefogja az Európa-szerte a tavasz kezdetének tartott Szent György-napot, amikor először hajtották ki az állatokat a legelőre, a Föld napja nemzetközi rendezvényt és a Szent György-napi szokásokhoz szorosan kapcsolódó Tájházak napját. E három különleges naphoz kapcsolódva tematikus programokkal, szabadtéri eseményekkel egybekötött gasztronómiai élményeket kínálnak országszerte április 22. és 24. között.

A Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ két helyszínével kapcsolódott a programba. A vállalkozó kedvű látogatóknak ígér kalandot a hegy gyomrában a siroki Barlangvár április 23-24-én. A zordon kövek között rendhagyó tárlatvezetések és nyalánkságok várják az érdeklődőket, akik a vári népek titkos méhészete nyomába eredhetnek, majd a tájházban mátrai mézet, mézes süteményeket, mézes borokat kóstolhatnak és vásárolhatnak.

A dégi Festetics-kastély csodálatosan felújított parkjában piknikezéssel egybekötött rendhagyó vezetésen vehet részt a látogató április 23-24-én. A séta során felidézik, milyen volt a varázslatos kastélypark a régi időkben. Akik szombaton látogatnak el a kastélyba - sárkányölő Szent György alakját megidézve - sárkányt készíthetnek és eregethetnek, medvehagymás finomságokat kóstolhatnak.

A hétvégén folytatódik a Forster Központ BORkulTÚRA elnevezésű programsorozata is. A rendhagyó tárlatvezetések és programok délelőtt 11 órakor és délután 14 órakor indulnak minden helyszínen. Borkóstolóra 12 órától várják a térség borútjainak pincészetei a látogatókat, ahol kastély belépőjegyük bemutatásával kedvezménnyel kóstolhatnak és vásárolhatnak borokat.

A kilenc helyszín közül a festői szépségű nádasdladányi Nádasdy-kastélyban például a kastély komornája fogadja a látogatókat, akik a grófi család egyik kedvenc csemegéjét is megkóstolhatják. Különleges esemény is színesíti a rendezvényt: vasárnap délután „Ízes élet” című szakácskönyvéhez kapcsolódóan Nádasdy Borbála grófnő mesél a boldog gyermekkor ízeiről, ételeiről, étkezési szokásairól és családi hagyományairól.