2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Rippl-Rónai Emlékház és Látogatóközpont - Kaposvár
A múzeum épülete
Cím: 7400, Kaposvár Róma-hegy 88.
Telefonszám: (82) 422-144
Nyitva tartás: IV.1-X.31.: K-V 10-18
XI.1-III.31.: K-V 10-16
2016.03.29.
hír, rendezvény
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A művészet és a természet találkozásának élményét kínálja a látogatóknak a kaposvári Nárciszünnep, amelyet szombaton rendeznek a Rippl-Rónai Emlékházban és Látogatóközpontban, valamint annak parkjában.
Nárciszünnep Kaposváron
Jágerné Katona Zsuzsanna, az önkormányzat kulturális referense az esemény keddi programismertető sajtótájékoztatóján elmondta: a harmadik alkalommal meghirdetett egynapos fesztivál a város amolyan turisztikai szezonnyitója, ahol a parkban nyíló sok ezer nárcisz látványán túl lehetőség van piknikezésre, kézműves foglalkozásokon való részvételre, zenehallgatásra, művészetekkel való ismerkedésre.

Kitért arra, hogy a Róma-hegyi ház és a hozzá kapcsolódó egyholdas terület Rippl-Rónai József (1861-1927) festőművész alkotóhelye, művészetének témája volt, így nem csoda, hogy népszerűvé vált a kaposváriak és a városba érkezők körében egyaránt.

Közölte, hogy a Nárciszünnepre önállóan, vagy a Kossuth térről induló kisvonattal érkező vendégeket játszóház, tárlatvezetések, koncertek, ügyességi játékok várják, az érdeklődők megkóstolhatják az erre az alkalomra készült, a somogyi megyeszékhely és Rippl-Rónai ihlette különleges süteményeket.

Lechner Judit múzeumpedagógus hozzátette, minden korosztálynak kínálnak programokat. A látogatók kipróbálhatják a gólyalábat, a nemezelést, a bőrművességet, majd közösen óriási festményt és puzzle-t készíthetnek. Előadást hallhatnak a nárciszok kultúrtörténetéről, Rippl-Rónai korának kaposvári városképi változásairól és egyebek mellett a hamarosan nyíló Szennyes ingem, szennyes gatyám című, mosásról szóló kiállításról is.

Rippl-Rónai József (1861-1927) haláláig a Róma-hegyi villában élt. A pajtaépületből átalakított műteremben alkotott, galambokat, méheket, szarvasmarhákat tartott, és volt egy szamara is, amelynek néhány évvel ezelőtt a kaposvári sétálóutcán is emléket állítottak.

Az 1868-ban épült emlékház és a park 2012-ben megújult, rekonstrukciójára pályázati forrásból 240 millió forintot költött a Somogy megyei és a kaposvári önkormányzat.

(MTI)