2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

"Matrica" Múzeum - Százhalombatta
A múzeum épülete
Cím: 2440, Százhalombatta Gesztenyés út 1-3.
Telefonszám: (23) 354-591, (23) 540-070
Nyitva tartás: K-V 10-17
Park: IV.1-10. 31.
2009.10.30.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A "Matrica" Múzeum szervezésében "Tudomány és párbeszéd" (Az európai régészeti parkok és a kísérleti régészet problémái és perspektívái) címmel került megrendezésre a liveARCH (élő régészet) VIII. nemzetközi konferencia október 7-11. között. Nyolc országból érkeztek a szakemberek, és Európa 8 legkiemelkedőbb régészeti parkjának 3 éves együttműködési tapasztalatait összegezték.

A rendezvény témája a régészeti parkok fejlesztése, a tudományág népszerűsítése volt. A konferenciát Vezér Mihály polgármester nyitotta meg, valamint köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, milyen komoly jelentősége van annak, hogy Százhalombatta otthont adott egy ilyen jelentős nemzetközi eseménynek. Kiemelte, hogy a szakmailag is nemzetközi hírű "Matrica" Múzeum és Régészeti Park fontos szerepet tölt be a város kulturális, turisztikai életében. A liveARCH fő célkitűzése a történelem és a régészet életre keltése, illetve ezek nyilvánosság elé tárása. Ezen a záró rendezvényen belül lehetőség nyílt a régészeti parkokat érintő kérdések, problémák és a jövő megvitatására.

Az első napi előadók az együttműködés tapasztalatait összegezték. Dr. Jerem Erzsébet nyitó előadásban áttekintést adott a magyarországi bemutatóhelyekről és az ott folyó tevékenységekről. Dr. Vicze Magdolna, a "Matrica" Múzeum és Régészeti Park igazgatója a liveARCH projekt tapasztalatait és gyakorlati hasznosítását mutatta be és osztotta meg a résztvevőkkel - kiemelve a látogatók felé való közvetítést. A konferencia résztvevői délután megtekintették a "Matrica" Múzeum új állandó és időszaki kiállítását, ismerkedtek a múzeumban folyó szakmai tevékenységgel, melyet az igazgatónő mutatott be. A Régészeti Parkban folytatódott a program, ahol a parkot és az Európában is egyedülálló - eredeti helyén rekonstruált - vaskori halomsírt tekintették meg a résztvevők. A konferencia részvevői megtekintették az őskori viseletbe öltözött múzeumi munkatársak által vezetett gyerekfoglalkozást. Néhányan ki is próbálták az őskori kézművességet. Délután képet kaphattak az itt folyó tudományos szakmai munkáról és a múzeumpedagógiai tevékenységről. Megkóstolták a látogatók által kedvelt, különleges őskori recept alapján készült lepényt is. Az est zárásaként - a liveARCH nemzetközi találkozó tiszteletére - Százhalombatta Város Önkormányzata fogadást adott a parkban, ahol különleges magyar ételeket, borokat ismerhettek meg. A fogadáson Szabó Zoltán, az Oktatási és Művelődési Bizottság elnöke köszöntötte a vendégeket.

A második napon folytatódtak az előadások, majd a résztvevők délután szárnyashajóval Tahitótfaluba kirándultak, így megcsodálhatták Budapestet és a Dunakanyar természeti szépségét is. Ezt követően pedig a Bodor Major tanyára látogattak, ahol lovasbemutatón vettek részt. Este a Forrás Néptáncegyüttes magyar táncokat mutatott be a Bara népzenekar kíséretében. A tánc után a zenekar ízelítőt adott a magyar folklórkincsből is.

Nagy érdeklődés kísérte szombaton délelőtt a parkban a honfoglaló magyarokat idéző viseletbe öltözött - Hidán Csaba régész által vezetett - csapat fegyverbemutatóját. Az angol nyelvű ismertetés során a különböző típusú sztyeppei íjakat, fokosokat, kardokat használat közben is láthatták a résztvevők. Az érdeklődők bemehettek a teljesen berendezett, vaskos nemezlapokból, farácsokból összeállított kazah jurtába is. Délután további előadások hangzottak el, többek között a vikingek norvégiai bálnazsírlepárló tevékenységéről, az újabb skóciai víz alatti régészeti eredményekről, a gyapjúfonási kísérletről, valamint a kísérleti régészet, a tudomány és a turizmus találkozásáról.

Ezen a napon ellátogatott a Régészeti Parkba Hassan Hassanov, Azerbajdzsán nagykövete is, aki fontosnak tartja, hogy megismerje a különböző népek társadalmát és kultúráját. A nagykövet a konferencián néhány előadást is meghallgatott. A résztvevők között volt még a holland Bert Van Valburg, aki egy holland televízió és rádió főtanácsadója, előtte szabadtéri régészeti parkot vezetett. Úgy véli, sok a hasonlóság a két szakterület között: információkat kell átadni, lehetőleg emészthető formában. Bert Van Valburg látogatást tett a Halom Televíziónál is, ahol tájékoztatást kapott a televízió működéséről. Nagyon elismerően nyilatkozott a médiaközpontról, és gratulált a munkatársaknak. Ígéretet tett, hogy a Halom Televízió által készített összeállítást a konferenciáról leadják az eindhoveni televízióban is.

Az est zárásaként értékelték a konferenciát, és gratuláltak a szakmai munkához, a kiváló szervezéshez és a jó programokhoz. Így ismét jó hírét viszik Magyarországnak, Százhalombattának és a Régészeti Parknak. A szakmaiság mellett ízelítőt kaptak a magyarok híres vendégszeretetéről is.

A nemzetközi konferencia Százhalombatta Város Önkormányzatának támogatásával valósult meg, fővédnöke Vezér Mihály polgármester volt.

A százhalombattai Régészeti Park a nemzetközi szakemberek által ismét kiváló szakmai elismerésben részesült.

Ezzel a konferenciával zárult le a liveARCH névre keresztelt nemzetközi együttműködés három éves időszaka, melynek partnerei voltak:

- Eindhoven Historische Openlucthmuseum, Hollandia,
- Pfahlbaumuseum Unteruhldigen, Németország,
- Araisi Archaeological Museum, Lettország,
- Museo Civico Archeologico Etnologico Modena, Olaszország,
- Scottish Crannog Centre, Anglia,
- Lofotr Viking Museum, Norvégia,
- Foteviken Museum, Svédország,
- "Matrica" Múzeum, Magyarország.

Dobos Ágnes