2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2015.12.01.
Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont
hír, rekonstrukció, történelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
76,2 millió forintos kormányzati támogatásból újult meg az Esterházy IV. Miklós herceg és felesége, Cziráky Margit grófnő síremléke. A Sírdombhoz vezető út az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont saját költségvetéséből lett felújítva.

Eszterháza pompázatos és varázslatos tündérvilágának kialakítója, Esterházy „Fényes” Miklós 1790-es halála után több, mint száz évnek kellett eltelnie, hogy a kastély ismét a hercegi család otthonaként szolgáljon. Esterházy IV. Miklós feleségével, gróf Cziráky Margittal 1898-ban költözött a kastélyba, és ezzel - bár csak rövid időre - beköszönthetett Eszterháza második fénykora. A hercegi pár rendbe hozta az Esterházy család anyagi helyzetét, felszámolták a birtokokat terhelő zárgondnokságot, felújították a hozzájuk kapcsolódó létesítményeket, valamint jelentős kertfelújítási munkálatokat végeztek mind a Rózsakert létrehozásával, mind pedig az Angolpark megújításával.

A sors azonban 1910-ben, mindössze 36 évesen elragadta az élők sorából Cziráky Margitot. A grófnő halála előtt kérte férjét, hogy a kismartoni családi kripta helyett Eszterházán temesse el valahol, ahonnan látni a Hanságot és a Fertő vidékét.

A környéken ma is legendák keringenek szépségéről, kedvességéről, életszeretetéről és jóságáról, amellyel az elesetteket támogatta. A hercegné utolsó kívánságának megfelelően készült el a hercegi pár sírdombja, egy sajátos hangulatú kis park, amelyet egy mesterséges emelvényen alakítottak ki a kastélytól északra, a Hanság mocsarában. A domb tetején rózsalugas védi a hercegi pár kettős sírját, az egyszerű fehér kereszteket mélyzöld bukszus keretben. 1920-as halálát követően itt temették el Esterházy IV. Miklós herceget is, Cziráky Margit férjét. 2008 óta a Sírdomb területét Nemzeti sírkertnek nyilvánították.

A Kormány 1819/2014. (XII. 19.) Korm. határozata alapján újult meg a Sírdomb és a hozzá vezető út, amely Fertőd község külterületén található. A felújított út szilárd burkolata rossz időjárási viszonyok között is kulturált megközelítést biztosít a kegyeleti helyhez. Az útépítési munkákhoz kapcsolódóan, a Sírdomb bejáratának közelében négy parkoló állás került kialakításra a hozzátartozók számára. A szilárd burkolatot kapott földút mellett két oldalon futó fasor helyi jelentőségű védett természeti terület, így a meglévő növényzet megtartása, és a terület fokozatos rekonstrukciója volt a cél. Fák telepítésén kívül cserjéket is elhelyeztünk a területen, amelyek szerepe a Sírdomb bejáratának hangsúlyozása és a parkolók védelme. A sírt körbeölelő tiszafák is megmetszésre kerültek. A tervezett burkolatok melletti keskeny zöldsávok is helyreállításra kerültek.

A Sírdomb előzetes bejelentkezéssel, szakvezetéssel látogatható.