2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.02.03.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb bútoregyüttessel gazdagodott a gyulai múzeum

Pipamúzeum - Ibafa
A múzeum épülete
Cím: 7935, Ibafa Arany János u. 2.
Telefonszám: (73) 354-151
Nyitva tartás: H-V előzetes bejelenkezéssel
2015.11.09.
Janus Pannonius Múzeum
életmód, hír, ipartörténet, műemlékvédelem, művelődés, szabadidő, restaurálás, történet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Megszépült a Janus Pannonius Múzeum dohánytörténeti gyűjteményét bemutató, híres Ibafai Pipamúzeum. Nemcsak az épületet varázsolták szebbé a felújítás során, hanem a műtárgy összetétel is felfrissült.
Pipamúzeum

A gyűjteményt Dankó Imre múzeumigazgató hozta létre az 1960-as években. Az 1968-ban nyílt kiállítást 1976-ban, majd 1987-ben B. Horváth Csilla muzeológus vezetésével építették át és korszerűsítették. Láthatók itt szépen faragott tajtékpipák, tömbösítési eljárással készült ún. „hamis tajték” pipák, porcelánpipák egész sora, az „ibafai fapipa” másolata, dohánytartók, tűzgyújtó szerkezetek, különböző műhelyekből származó, változatos cseréppipák, kínai ópiumpipa vagy éppen a népi fafaragás szép példái, különféle gyufatartók, pipaszárak is.

2015-ben Ibafa Község Önkormányzata újabb felújítást végeztetett a kultúrház azon részében, amely a Pipamúzeumnak ad otthont. Megújult a múzeumi rész homlokzata a bejárati kapuval, s a kiállítóterek is. Tartalmi gazdagodás is történt: néhány olyan műtárgy is bekerült a kiállításba, amelyet eddig még nem láthattak az érdeklődők. A kollekció más módon is bővül: az Ibafai Önkormányzat is kap időnként dohányzástörténeti tárgyakat ajándékba, a jövőben ezek is színesíteni fogják a múzeumi kiállítás anyagát. A több évtizeden át kiállított műtárgyak egy részét azonban fotók helyettesítik, ennek oka, hogy az ábrázolt tárgyak még restaurálásra szorulnak.

Már megszülettek az új Ibafai Pipamúzeum tervei, a szakmai forgatókönyvet az érintett szakemberek összeállították. Jelenleg azon fáradoznak, hogy a tervekhez megtalálják a szükséges forrásokat.

A múzeum bejelentkezésre látogatható, érdeklődni Ibafa Község Önkormányzatánál lehet (telefon: 73/554-033).