2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.02.03.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb bútoregyüttessel gazdagodott a gyulai múzeum

Malommúzeum - Orfű
Cím: 7677, Orfű Vízimalom
Telefonszám: (72) 312-643
Nyitva tartás: VI.1-IX.30.: K-V 10-18
X.1-V.31.: K-V 10-16
2015.05.09.
hír, művelődés, szabadidő, néprajz, rekonstrukció, turizmus
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Magyar-horvát együttműködésben uniós források felhasználásával újult meg a közelmúltban a vízimalom mintegy 52 millió forintból a Baranya megyei Orfűn.

A beruházó Malomkő Alapítvány az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint egy határokon átnyúló programnak köszönhetően szépült meg és gazdagodott új látványosságokkal a muzeális, néprajzi és turisztikai szempontból is kiemelkedően értékes orfűi vízimalom, hazánk egyetlen működő ilyen létesítménye.     

Az Orfűi-tónál, festői környezetben található vízimalom külső és belső berendezéseit restaurálták, emellett téglaburkolatot kapott a malomudvar, megerősítették a malomárok medrét, felújították a szárazmalom tetejét az elmúlt hónapokban.     

A közleményben kitérnek arra, hogy a megvalósítása során fontos szempont volt a fenntarthatóság és az élményszerűség. Azt szerették volna elérni, hogy a malomskanzen működő, élettel teli színtere legyen a tanulásnak, a szellemi értékek, néprajzi kincsek megjelenítésének, múzeumpedagógiai foglalkozásoknak.     

A beruházás egy határokon átnyúló programnak köszönhetően valósult meg. Az összefogás eredményeképp létrejött a Molnárok útja, melyhez az orfűi mellett Mohácsról a Szent Miklós vízimalom és taposómalom, Mecseknádasdon a Keszler (volt Müller) malom, Borjádon a volt Széchenyi uradalmi vízimalom, Hosszúhetényben a Dallos-Böröcz-féle vízimalom csatlakozott.     

Horvátországot a duboševicai hengermalom, és az újonnan, a projekt keretében felépített eszéki hajómalom képviseli.     

A Malomkő Alapítvány közölte: hamarosan Orfűn a meglévő látványosságok egy új malomtípussal is gyarapodnak. Már megkezdték egy papírmalom, egy modern fogadóépület építését, illetve helyreállítják a molnár egykori gyümölcsösét, amelyben hagyományos gyümölcsaszaló és almatörő malom is épül.     

A szervezet célja, hogy a későbbiekben a térség malomtípusait bemutató malomskanzen jöjjön létre Orfűn, amelyben az újra éltre hívott malmokat újra működésbe is hozzák; mesteremberek mutatják be a molnárszakmát, amit a látogatók is kipróbálhatnak.

(MTI)