2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Gróf Esterházy Károly Kastély- és Tájmúzeum - Pápa
A múzeum épülete
Cím: 8500, Pápa Várkastély, Fő tér 1.
Telefonszám: (89) 313-584
Nyitva tartás: A múzeum egész évben zárva tart.
2015.04.15.
hír, rekonstrukció
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Megújult a pápai Esterházy-kastély főépülete, mely új attrakciókkal várja az érdeklődőket péntektől – tájékoztatta kedden az MTI-t a kastélyt üzemeltető Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Boros Katalin elmondta, hogy a megújult kastély keleti szárnyában mutatják be az épület Lego kockákból álló apró mását, a gyermekek pedig a szomszédos játszóházban megépíthetik saját kastélyukat, de mézeskalácsot és csoki bon-bont is készíthetnek az érdeklődők.

Hozzátette: a nyugati szárny földszintjén két állandó kiállítás nyílik pénteken: Nemcsics Antal színkutató, festőművész és Cziráki Lajos festőművész, grafikus tárlata. Az első időszaki kiállítás, a Klasszikusok randevúja címet viselő, Herendi porcelánokat felvonultató tárlat pedig szombattól látogatható – fűzte hozzá. Az emeleten lelt otthonra a marionettszínház, mely éppúgy a barokk pompát idézi, mint a főúri enteriőr – sorolta az érdekességeket az ügyvezető.

Áldozó Tamás, Pápa polgármestere elmondta, hogy a kastély felújítása több ütemben zajlott, a mostani, az épület 80 százalékát érintő rekonstrukció európai uniós támogatással, kétmilliárd forintból valósult meg.

A polgármester felidézte, hogy a 80-as évek végén a kastélykápolnát újították fel és restaurálták a freskóját, majd a tetőszerkezet felújítását, a csapadékvíz-elvezető rendszer megépítését végezték el és kialakították a padlástérben a múzeumi restaurátori helyiségeket, műtárgyraktárakat, 2011-ben pedig megújult a főúri enteriőr. Áldozó Tamás a további tervek között említette a kastélykerítés helyreállítását, a váristálló rekonstrukcióját, a kovácsoltvas díszkapu elkészítését és a kastélypark rendezését.

(MTI)