2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Festetics-Kastély - Dég
A kastély épülete
Cím: 8135, Dég Hunyadi u. 10.
Telefonszám: (25) 237-392, (1) 202-6288
Nyitva tartás: I.1-IX.30.: Sze-V 10-18
Idegenvezetéssel
2014.07.18.
fejlesztés, hír, műemlékvédelem, örökségvédelem, rekonstrukció
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:

Befejeződött a Forster Központ vagyonkezelésében lévő dégi Festetics-kastély kertrekonstrukciójának első üteme. A 250 millió forintos fejlesztés révén megújult a Parktó és környezete.

 

A csütörtöki projektzáró rendezvényen L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára hangsúlyozta: a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ elkészítette azt az országos kastélyfelújítási programot, amely Fejér megyét mintaprogramként kezeli és átfogó kastélyturisztikai koncepcióban gondolkodik.


Kiemelte: a történeti kert rekonstrukciója mellett a Festetics-kastély épületének megújítása is fontos. A klasszicista építészet egyik gyöngyszeme kellő figyelmet fog kapni a kormány részéről - tette hozzá.
Az államtitkár a jövő fontos feladatának nevezte a dégi kastély megközelítését szolgáló műút felújítását is, mert - mint fogalmazott - "a tartalom és a látnivaló fontos, de látogatók nélkül nem teszi fenntarthatóvá a felújított épületet és kastélyparkot, márpedig akkor ismét a pusztulás vár rá".


L. Simon László közölte, hogy a Forster Központba visszakerülnek azok a feladatok, amelyek korábban átkerültek a Lechner Tudásközpontba. A Nemzeti Múzeumról leválasztják "a nem odaillő feladatokat", így például a következő hónapokban a Nemzeti Örökségvédelmi Központot (NÖK) a Forsterbe helyezik át.
Megjegyezte: ezt követően áttekintik a teljes vidéki kastélyportfóliót, majd a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kezelésében lévő kastélyok közül a fejlesztésre szorulók vagyonkezelői jogait szintén a Forsternek adják.


Jelezte, hogy a Forster Központnál jelenleg nyolcmilliárd forintnyi uniós fejlesztés van folyamatban építészeti kivitelezés, tervezés és parkrekonstrukció formájában. A következő, 2020-ig tartó időszakban további jelentős forrásokat akarnak a központnak juttatni hasonló feladatokra, így a meglévő és az átvett műemlékállomány szakszerű megújítása és tartalommal megtöltése is a központ feladata lesz.
L. Simon László megerősítette korábbi kijelentését, amely szerint a magántulajdonban lévő ipari és egyéb műemlékállomány további pusztulásának megakadályozása érdekében újra kell gondolni a műemléki védettségeket, mert sok esetben akadályozza a tulajdonosok felújítási szándékát. "Nem lehet minden kastélyból szállót vagy múzeumot csinálni, ezért a műemlékvédelmi szakma gondolkodásának középpontjába a tartós működtetésnek és a vagyongazdálkodásnak kell kerülnie" - fogalmazott.
Az államtitkár nagy lehetőségnek nevezte, hogy egy minisztériumon belül van az örökségvédelem és az építésügy, mert így közösen tudják meghatározni a célokat, amelyek a műemlékvédelem jövőjét meghatározzák.


Cselovszki Zoltán, a Forster Központ elnöke elmondta, hogy az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programja (KEOP) keretében, 2012-ben kezdődött meg a park helyreállítása. Az első ütem során, amelyben a Forster Központ konzorciumi partnere a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. volt, eredeti, 19. századi formájában újult meg a mintegy 300 hektáros kastélypark egyik legfontosabb része: a Parktó és környezete.


A kiosztott sajtóanyag szerint az összesen mintegy 1,8 kilométer hosszú tórendszer kastéllyal szemközti szakaszából és a hozzá kapcsolódó árapasztó csatornából 40 ezer köbméter iszapot kotortak ki. Újjáépült a Hollandi-ház szigetére vezető faszerkezetű gyalogoshíd, valamint további négy híd is. Több száz fát és több ezer cserjét ültettek el, emellett több kilométernyi sétány újult meg.
A Forster Központ szervezésében a teljes tórendszer rekonstrukciója három ütemben valósul meg, 785 millió forint összértékben. A II. és a III. ütem 2014 őszén indul, a kivitelezés 2015 őszéig tart. A megvalósult, valamint a tervezett munkák (a Szerpentin-tó és a kapcsolódó parki terület, majd a sírdomb körüli parkterület és a déli árapasztó csatorna helyreállítása) a legnagyobb volumenű kerthelyreállítást jelentik hazánkban a II. világháború óta.


A rekonstrukció célja a park egyedülálló méretű vízrendszerének történetileg hiteles helyreállítása, valamint az árvízveszély csökkentése, amely az elmúlt évtizedekben jelentős károkat okozott. A tó és a kastély közötti terület részleges rendezése kapcsán elbontották a park összképét zavaró vasbeton fürdőmedencéket és sportpályákat, így helyreállt a tó és a kastély eredeti látványkapcsolata.


A dégi Festetics-kastély parkja Közép-Európa egyik legnagyobb angolkertje. Az eredetileg csaknem 300 hektáros parkot három patak találkozásánál hozták létre 1813 és 1820 között Festetics Antal megbízásából. A park tervezője nem ismert, de a kastély alkotójának, Pollack Mihálynak a neve is felmerülhet, aki feltehetően kerttervezéssel is foglalkozott.


Az építéskor a faluba vezető országutat kiegyenesítették, így a kastély bejárata már 14 kilométerről látszott. Az épületből és a park különböző pontjairól feltáruló panorámát gondosan megtervezték: a tisztások és nyiladékok a parkban és a településen található nevezetes épületekig vezetik a tekintetet: a kastéllyal szemközti szigeten álló Hollandi-házra, a falu katolikus és református templomára.


A park falu felőli részén állt a konyhakert, amelyben klasszicista narancsház és tizenkét dézsmapince kapott helyet. A családtagok a park legtávolabbi sarkában, egy kisebb tó szigeteként emelt sírdombon temetkeztek.

 

(MTI)