2023.11.30.
Óbudai Múzeum

Elfeledett nemzetiség nyomában

2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

Óbudai Múzeum - Budapest
Óbudai Múzeum, Budapest
Cím: 1033, Budapest Fő tér 1.
Telefonszám: (1) 250-1020
Nyitva tartás: K-V 10-18
2014.05.19.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:

Az ünnepélyes eredményhirdetésre és a díjátadásra hagyományosan a Múzeumok Majálisa keretében került sor.

 

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület immár másfél évtizede minden esztendőben meghirdeti pályázatát az Év Múzeuma kitüntető cím elnyerésére. 2012-es tevékenységét felmérve 6 intézmény jelentkezett a legutóbbi felhívásra (egy közülük később visszalépett). Az elismerés a muzeális intézmények működésének átfogó elemzése alapján kivívható rang. Az eredményességet – a pályázati kiírásnak megfelelően – az elmúlt évek teljesítményéhez viszonyítva értékelik a bírálók, mivel így érzékelhető az adott pályázati év kiugró teljesítménye. Az évek során kialakult gyakorlat szerint a testület a pályázó múzeumok beküldött információit és anyagait, valamint a helyszíni látogatások során szerzett tapasztalatokat együttesen értékelte.

 

Az Év Múzeuma bíráló bizottságát ebben az évben is a Pulszky Társaság és a társkiíró szervezetek (az ICOM /Múzeumok Nemzetközi Tanácsa/ Magyar Nemzeti Bizottsága, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiuma) képviselői alkották. A tagok: Császtvay Tünde, Cseri Miklós, Deme Péter, Demeter Zsófia, Matskási István, Szoleczky Emese, Varga Benedek, Zomborka Márta, Zsidi Paula.

 

Az "Év Múzeuma 2013" cím elnyerésére pályázó intézmények:

 

- Ferenczy Múzeum (Szentendre)

- Gárdonyi Géza Emlékház (Eger)

- Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház (Szombathely)

- Óbudai Múzeum (Budapest)

- Pesterzsébeti Múzeum (Budapest)

 

 

Az „Év Múzeuma 2013" elismerést kapták:

 

az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház (Szombathely), (fenntartója Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata, vezetője Csapláros Andrea) a római kori értékek tudományos alapú feldolgozásáért és az eredeti helyszínen történő komplex bemutatásáért;

 

az Óbudai Múzeum (Budapest), fenntartója Budapest Főváros III. kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, igazgatója Népessy Noémi) a magyar ipartörténet kiemelkedő emlékeinek sokoldalú bemutatásával, a példamutató múzeumfejlesztéssel, a közösségépítés terén elért eredményeivel.

 

A fődíjak összegét és a lebonyolítás költségeit a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiumának támogatása biztosítja.

 

A bíráló bizottság kiemelt elismerését nyerte el:

 

a Ferenczy Múzeum (Szentendre), (fenntartója Szentendre Város Önkormányzata, igazgatója dr. Kálnoki-Gyöngyössy Márton) a megújult körülményeket méltó és színvonalas módon kihasználó tudományos feldolgozó, szakmai és bemutató munkájával.

 

A bíráló bizottság elismerő oklevelét kapta a Dobó István Vármúzeum - Gárdonyi Géza Emlékház (Eger), (fenntartója Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata, a működtető Dobó István Vármúzeum igazgatója Berecz Mátyás) a Gárdonyi Géza Emlékház példamutató felújításáért és az emlékév keretében szervezett gazdag programért, valamint a Pesterzsébeti Múzeum (Budapest),

(fenntartója Budapesrt Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata, igazgatója D. Udvary Ildikó) a helyi művészek bemutatása és a helytörténet népszerűsítése érdekében végzett munkájáért.