2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

Földalatti Vasút Múzeum - Budapest
A múzeum előtere
Cím: 1052, Budapest Deák Ferenc téri metró aluljáró
Telefonszám: (20) 885-0000 /96168
Nyitva tartás: K-V 10-17
2014.03.19.
építészet, hír, hírességek, Ybl Miklós
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:

A 200 éve született Ybl Miklós mintegy 300 tervrajzával, épületeinek fotójával találkozhat a közönség keddtől a Metró Art Galériában, azaz a 2-es és 3-as metró szerelvényein a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) keretében.

 

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője emlékeztetett: a BTF során csaknem 50 helyszínen, a főváros színházaiban, kiállítóhelyein, kulturális színhelyein több mint 70 program várja a közönséget március 21. és április 6. között.

 

Az idei Ybl-emlékév során mintegy 200 programmal tiszteleg az ország az Európa-hírű építész előtt.


Nem csupán a falakon belül lehet azonban művészettel találkozni: március 10-től a főváros számos pontján lepték meg a budapestieket villámakciókkal, keddtől pedig a metrókocsikban nyílik kiállítás.
A tárlatot Hidvégi Violettával és Pető Zsolttal rendező Kirschner Péter kiemelte: Ybl kora nemcsak az építészet, hanem Budapest és az egész magyar társadalom, kultúra fejlődése szempontjából is igen fontos volt, az akkori magyar építészek a világ élvonalához tartoztak. "Ybl Miklós irodájából nem egyszerűen tervrajzok, de művészeti alkotások kerültek ki" - méltatta a metrókocsikban látható munkákat a kurátor.


Csomós Miklós főpolgármester-helyettes megnyitóbeszédében emlékeztetett: az idei Ybl-emlékév során mintegy 200 programmal tiszteleg az ország az Európa-hírű építész előtt.

 

Ybl legjelentősebb épületeivel 50 tablón találkozhatnak az utasok.


Ybl Miklós munkássága a kor összes épülettípusára kiterjedt: kastélyokat, bérházakat, templomokat egyaránt tervezett, de a korabeli trendeket követve korcsolyacsarnokot, szállodát, fürdőket is magas színvonalon álmodott meg - idézte fel.


A Deák téri Millenniumi Földalatti Múzeumban, valamint a 2-es és 3-as metró szerelvényein 50 tablón Ybl legjelentősebb épületei - például az Operaház, a Várbazár vagy a Szent István bazilika - tervrajzaival, fotóival találkozhatnak az utasok április 21-ig - közölte Csomós Miklós.


Szaló Péter, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára hangsúlyozta: Ybl születésének bicentenáriuma lehetőséget teremt arra, hogy az építészetet közel hozzák az emberekhez. Az emlékév során április 3-án adják át az évtizedekig pusztuló, immár megújult Várbazár épületét, majd április 6-án Ybl Miklós születésnapja alkalmából Orbán Viktor miniszterelnök adja át az építészeti Ybl-díjakat - mondta el.

 

(MTI)