2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum - Zalaegerszeg
A Falumúzeum és az Olajipari Múzeum közös bejárata
Cím: 8900, Zalaegerszeg Wlassics Gyula utca 13.
Telefonszám: (92) 313-632
Nyitva tartás: IV.1-V.31.: K-V 10-16
VI.1-VIII.31.: K-V 10-18
IX.1-X.31.: K-V 10-16
A jelzett időpontokon kívül, előre bejelentett csoportokat fogad a múzeum.
2013.09.04.
bányászat, gazdaság, hír, ipar, nehézipar, olajipar, szénhidrogéniipar, vegyipar
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:

Új konferenciateremmel és megújított kiállításokkal fogadja mostantól látogatóit Zalaegerszegen az olajipari múzeum, amelynek neve is kibővült.

 

A Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum (MOGIM) több mint 25 millió forintos, az Új Széchenyi Terv forrásaiból származó pályázati támogatással, valamint céges adományok jóvoltából összesen mintegy 40 millió forintos ráfordítással újult meg.

 

A Zala megyében élők többségének van valamilyen kötődése az olajiparhoz.


Fúrótornyok és árbocok a zalaegerszegi Magyar Olajipari MúzeumbanHoloda Attila, a MOGIM alapítványának kuratóriumi elnöke kedden, a megszépült múzeum átadásakor elmondta: a névváltoztatást az indokolta, hogy az elmúlt évtizedekben az olaj mellett a gázkitermelésnek is egyre nagyobb szerep jutott Magyarországon. A zalaegerszegi egy technikai múzeum, amely régi eszközöket és tárgyi emlékeket, dokumentumokat mutat be, de egyben összekötő kapocs is, mert az egykori tárgyak, leírások a mai, sőt a jövőbeni találmányokhoz, technológiákhoz vezetnek - fogalmazott.


Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere arról beszélt, hogy kevés olyan család van Zala megyében, amelynek ne lenne valamiféle kötődése az 1930-as években amerikai segédlettel elindult olajiparhoz. Ez az iparág az addig álmos vidéket elindította a nagy léptékű fejlődés irányába, például Lovászi, Gellénháza vagy Bázakerettye akkor emelt épületei ma is díszítik a településeket. Zalaegerszeget pedig nem csak a múltja köti az olajiparhoz, ez az iparág ugyanis ma is jelentős adóbevételi forrás az önkormányzat számára.

 

A MOGIM teljesen felújított kiállító épületében új oktató- és konferenciatermet alakítottak ki, valamint az állandó kiállításokatat is kibővítették.


A zalaegerszegi intézményről Volter György, a Mol kutatás- és termelésvezetője azt mondta, hogy több mint négy évtizedes fennállása alatt Európa második legjelentősebb, szénhidrogén-bányászattal foglalkozó múzeumává vált. A modernizálás pedig azt a célt szolgálja, hogy az iskolások érdeklődését még inkább felkeltsék a modern eszközökkel és a múzeumpedagógiai lehetőségek kiaknázásával.


Az 1969-ben Magyar Olajipari Múzeumként megnyílt MOGIM teljesen felújított kiállító épületében új oktató- és konferenciatermet alakítottak ki, amelyhez több eszközt - szkennert, laptopot, iPadet, projektort és egy interaktív táblát - szereztek be konferenciaszékek, asztalok és gyerekbútorok mellett.
Tóth János, a múzeum igazgatója azt is elmondta: megújították az ásvány-, kőzet- és ősmaradvány-kiállítást, amelyet egy újabb adomány, Réthy Károly gyűjteménye jóvoltából ki is bővítettek. Felújították az 1986 óta állandó kiállításként látható Zsigmondy Vilmos és Zsigmondy Béla emlékszobát is, ahol a magyar vízkutatás úttörőinek pályáját és eredményeit mutatják be.

 

(MTI)