2023.11.30.
Óbudai Múzeum

Elfeledett nemzetiség nyomában

2023.11.30.
Dubniczay-palota - Művészetek Háza

Kulturális eseménykiajánló

2023.11.28.
Tatabányai Múzeum - Bányászati és Ipari Skanzen

Új bányamentő-készülékek is várják majd az érdeklődőket a skanzenben

2023.11.07.
Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Hiteles múzeumi variációk és arany süni vándordíj átadó

Magyar Ortodox Egyházművészeti Múzeum - Miskolc
Cím: 3525, Miskolc Deák Ferenc tér 7.
Telefonszám: (46) 368-258
Nyitva tartás: Előzetes bejelentkezés alapján
2013.07.29.
egyházművészet, egyháztörténet, építészet, hír, történet, vallástörténet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:

Közadakozásból újítaná fel a miskolci ortodox múzeumnak is helyet adó templomot a görögkeleti egyház, miután az épület tetőszerkezetét súlyos gombásodás érte, a 18. században copf stílusban épült templomban látható Közép-Európa legnagyobb ikonosztáza.

 

Gomba pusztítja a tetőszerkezetet, amely emiatt akár be is omolhat.

 

A Miskolci Ortodox Múzeumért Közhasznú Alapítvány a templom és értékei megóvásáért felajánlásokat gyűjt, a templom megbízott parókusa, Tatárka Kirill a borsodi megyeszékhelyen tartott pénteki sajtótájékoztatón azt mondta: gomba pusztítja a tetőszerkezetet, amely emiatt akár be is omolhat.


Magyar Ortodox Egyházművészeti MúzeumA javításhoz adományokat a határon túlról, hívőktől, civilektől, más egyházközségektől is remélnek. A sajtótájékoztatón Kiss Gábor, a város alpolgármestere, valamint Molnár Péter és Szabó Sándor Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő bejelentette: hárman összesen félmillió forintot ajánlottak fel erre.


A gyűjtést kezdeményező Miskolci Ortodox Múzeumért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke, Bokányi Ljudmila elmondta: amikor megtudták, hogy gond van a tetőszerkezettel, pályáztak a javítására, de nem nyertek, ezért a város vezetőségéhez fordultak segítségért.


Kárpáti László, a Miskolci Ortodox Múzeumért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi titkára, művészettörténész-muzeológus tavaly fedezte fel a templom tetőszerkezetének súlyos gombásodását, amelyet egy szakértő is megerősített. Az előzetes számítások szerint a helyreállítás költsége körülbelül 4 millió forint.


A miskolci ortodox templomban található Magyarország és Közép-Európa legmagasabb, tizenhat méteres ikonosztáza.

 

A Jankovits Miklós által 1791-1793 között készült barokk képfal 88 képen keresztül mutatja be Jézus életét. A templom berendezési tárgyai - a Mária-oltár, az úrkoporsó, a szószék, a püspöki trónus - copf stílusjegyeket mutatnak. Az ikonok többségét Anton Kuchelmeister bécsi mester festette. A főhajó legértékesebb kincse a Kazáni Fekete Mária-kegykép, amelyet II. Katalin orosz cárnő ajándékozott a magyarországi ortodox egyháznak.


A múzeumban tekinthető meg az ortodox kegytárgyak legnagyobb magyarországi gyűjteménye.

 

(MTI)