2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2012.05.21.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Miniatúra-katalógussal bővítette online adatbázisát az Ohió állambeli Clevelandi Szépművészeti Múzeum. A digitalizálási projekt eredményeképp elkészült katalógus a múzeum teljes, 170 darabos gyűjteményét öleli fel. A legszebb és legértékesebb alkotások a 17-19. századi brit arcképekből kerültek ki, melyekből 54 darab miniatűr kincset őriz az amerikai intézmény. Az egyedülálló projekt a Samuel H. Kress Alapítvány támogatásával valósult meg. A kutatók legnagyobb örömére a rendkívül gazdag online kép- és adatbázis ingyenesen böngészhető és kereshető a múzeum weboldalán.

Szakmailag megalapozott, részletgazdag bemutatás jellemzi az új katalógust.

Az online katalógusban a miniatúrák eredeti méretben és nagyított verzióban is megtekinthetők, de a katalógus jóval több puszta virtuális arcképcsarnoknál. A folyamatosan bővülő adatbázisnak köszönhetően a látogatók teljes leírást kapnak a festőről, a miniatúrák bemutatása pedig a legkisebb részletre, legfrissebb kutatásra és tanulmányra is kitér.

Az első miniatúrák még 1916 és 1926 között kerültek a múzeumba, a mai napig ez, azaz a Jeptha Homer Wade 24 darabos kollekciója képezi az értékes különgyűjtemény magját. Wade leszármazottja, Edward B. Greene az ötvenes években további kincsekkel gyarapította a minitúra-gyűjteményt, így kerültek a múzeum tulajdonába többek közt John Smart és Richard Cosway arcképei. 2010-ben Muriel Butkin műgyűjtő Anna Maria Carew, Joseph Daniel és Isaac Oliver festményeivel gazdagította a kollekciót, mely mára öt évszázad és tíz nemzet elismert portréfestőinek miniatúráival büszkélkedhet, különös tekintettel az angol és francia miniatúrafestészet remekeire.

A miniatúrafestészet a 16-19. században élte fénykorát.

Az önálló hordozón megjelenő miniatúrafestészet a 16-19. században élte fénykorát, divatjuknak a fényképezés feltalálása vetett véget. Az apró képecskék ajándékként, szerelmi zálogként vagy emlékként cseréltek gazdát, a legszebb akvarell portrék nem ritkán brossok, gyűrűk, hajdíszek vagy medálok díszeként köszöntek vissza. A papírra, fém- vagy elefántcsont lapocskára festett miniatűr arcképek élénk és aprólékosan kidolgozott műalkotások, melyek legszebb darabjai híres udvari portréfestők tehetségét dicsérik.

A királyi udvarokban és a főúri körökben hagyománya volt a miniatúra- és portréfestészetnek, I. Erzsébet angol királynőnek a velencei rokokó mester, Rosalba Carriera, I. Jakab skót és angol királynak pedig az exeteri Nicholas Hilliard és a francia származású Isaac Oliver voltak az udvari arcképfestői.


A Clevelandi Szépművészeti Múzeum most elkészült, művészettörténészek által is sokat dicsért online katalógusát 2013-ban egy impozáns időszaki kiállítás is követi majd, melyen az érdeklődők élőben is megcsodálhatják a 16-19. század legszebb miniatúráit.
Kovács Adrienn