2024.07.04.
Gyulai Vár

Emlékező lövések a gyulai várban

2024.06.16.
Móra Ferenc Múzeum

Hétfőn érkezik a Munkácsy-kollekció Szegedre

2024.05.03.

Sub_Bar

2024.05.30.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Ha szeretsz szabadidődben kertészkedni, akkor biztosan hallottál már a beporzó rovarok fontosságáról. Nélkülük gyakorlatilag megszűnne az élet a Földön, legalábbis abban a formában biztosan, ahogyan most ismerjük.
Ezért érdemes neked is beszerezni egy rovarhotelt
Annak érdekében, hogy a beporzóknak maradjon megfelelő élettere, érdemes úgy kialakítanod a kertedet, hogy ne legyen steril, hasznos rovaroktól mentes. Erre tökéletes megoldást kínál egy rovarhotel, amit akár online is beszerezhetsz a Kert és Otthonbolt webáruházából. Egy ilyen kis szerkezet nemcsak praktikus, hanem valódi dísze lehet az udvarnak.

Milyen állatoknak nyújthat menedéket egy rovarhotel?

Mivel a rovarok élettere folyamatosan csökken, így logikus döntés, ha biztosítunk a kertünkben némi menedéket számukra. A pillangók és a katicák már az ősz közepén hibernálódnak, amint beköszönt a hidegebb idő. Előrelátó módon már tavasszal vagy a nyár folyamán ki lehet helyezni számukra egy függőleges vagy vízszintes, hosszúkás bejárattal felvértezett rovarhotelt.

A méhek a tél végén próbálnak téli szállást találni maguknak. Üreges, hosszúkás botokból, például bambuszból és fűfélékből álló méhecskehotellel megkönnyítheted az életüket. Így egyúttal elkerülheted azt is, hogy olyan helyre települjenek be, ahol nem volna szerencsés. Amennyiben viszont kialakítasz egy kifejezetten nekik készített odút, akkor jó eséllyel ott fognak tanyát verni.

Erre kell ügyelni a rovarszálló elhelyezése kapcsán

Ha szeretnéd szemügyre venni a rovarhoteled lakóit, akkor tedd napos, ugyanakkor az időjárás viszontagságaitól védett helyre. A méhecskeszállót inkább a kert kevésbé látogatott pontjába helyezd, ahol háborítatlanul megbújhatnak a méhek.

Fontos, hogy ügyelj arra, hogy ne tudjon sem alulról, sem felülről beázni a rovarhotel. Célszerű őket felfüggeszteni, így lentről nem fognak tudni átnedvesedni. A rovaroknak praktikus kihelyezni itatótálat, valamint cukorban gazdag édes gyümölcsöket is kihelyezni.

Amennyiben használsz növényvédő szereket, akkor a rovarhotel elhelyezését követően mindenképp csak természetes változatokat alkalmazz. Ha így teszel, akkor megóvhatod rovarhoteled lakóit, hiszen az egyéb permetszerek rájuk kifejezetten káros hatással lehetnek.

A rovarszállás lakói a kerti munkákat is megkönnyíthetik

Egy rovarszállóban számos olyan rovar is meghúzhatja magát, amelynek gyakorlati haszna is van a kiskertek tulajdonosai számára. A katicák imádják a rózsákon lévő levéltetveket. A méhek és a lepkék a beporzásban jeleskednek. Miközben virágról virágra szállnak, egyúttal elősegítik azt, hogy bőséges legyen a termés.

A rovarhotelekben elhullott élőlényekkel táplálkozó vendégek is megbújhatnak. Ők azért hasznosak, mert a szerves anyagot tápanyagként visszajuttatják a földbe. Ez fontos a növények számára, hiszen máskülönben nem tudnak az elvárt ütemben fejlődni. A darázs, valamint a pincebogárként ismert pinceászka is ilyen állat.