Az öntöttvasból készült edényeket már nagyanyáink is előszeretettel használták, hiszen igazi időtálló darabok, sok mai háziasszony konyhájában még ma is megtalálhatóak a felmenőktől örökölt darabok.
.jpeg)
Ám aki nem ilyen szerencsés, annak sem kell csüggednie, hiszen ilyen edények ma is kaphatóak, a
finnshop.hu Fiskars Norden edényeinek kínálatában például többféle is található belőlük. De hogy miért is jó, ha van legalább egy öntöttvas edény a konyhánkban?
Nos, azért, mert a megszokott ételeknek teljesen új, egyedi ízvilágot ad, ha ebben készülnek, sokkal finomabbak lesznek. Nézzünk is pár receptet, amit el lehet készíteni öntöttvas edényben is!
Narancsos-vörösboros marharaguHa unjuk már a sima marhapörköltet, akkor próbáljuk ki ezt az ízletes ragufélét. Az alábbiakra lesz szükségünk hozzá:
- 1,5 kg marhahús (nyak vagy lábszár)
- 1 fej vöröshagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- Fél liter húsalaplé
- 60 dkg barna vagy fehér csiperkegomba
- 4 db sárgarépa
- 8 szelet vékonyra szelt bacon
- 50 dkg főzésre való burgonya
- 5 dl vörösbor
- 1 ek paradicsomsűrítmény
- 1 nagyobb vagy 2 kisebb narancs
- Fűszerek: só, bors, babérlevél, borsikafű, rozmaring, kakukkfű
Elkészítés: a bacont csíkozzuk fel, majd egy kevés zsiradékkal együtt tegyük egy nagyobb öntöttvas lábasba és kezdjük el pirítani. Amikor a zsírja kezd kisülni, tegyük hozzá a felkockázott hagymát és a marhahúst. Pirítsuk meg ezt is, és amikor a hús már kezd kérgesedni és a hagyma karamellizálódott, akkor szórjuk rá a fűszereket, a zúzott fokhagymát, adjuk hozzá a paradicsompürét és alaposan keverjük át.
Ezután öntsük fel az alaplével és a borral, majd mehet bele a tisztított, összevágott gomba, répa és burgonya. A narancsok héját reszeljük bele, levét facsarjuk ki, és ezt is öntsük az edénybe. Fedjük le a lábast és közepes lángon 1,5-2 órán át főzzük, míg a hús meg nem puhul és a szaft be nem sűrűsödik. Melegen tálaljuk.
Rozmaringos báránycombEz az ízletes báránysült még finomabb lesz, ha öntöttvas sütőtálban készítjük el.
Hozzávalók:
- 2 kg báránycomb
- 2-3 vékonyabb szelet füstölt szalonna
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 fej hagyma
- 1 fej fokhagyma
- 5 ág frissen szedett rozmaring
- 1 db citrom
- Só és bors ízlés szerint
A húst megmossuk, eltávolítjuk róla a hártyát. A hagymákat megpucoljuk és felnegyedeljük, a fokhagymát gerezdekre szedjük. Az öntöttvas tál aljára lefektetjük a szalonnaszeleteket, majd erre tesszük a sóval, borssal bedörzsölt bárányhúst.
A hagyma- és fokhagymaszeleteket elrendezzük körülöttük. A karikára vágott citromot a hús tetejére fektetjük, erre helyezzük a rozmaringágakat. Az egészet meglocsoljuk a borral. Ezután lefedjük, és 200 Celsius-fokos sütőben addig sütjük, míg a hús meg nem puhul.
Palacsinta öntöttvas serpenyőbenMég egy olyan egyszerű ételt is elkészíthetünk ilyen edényben, mint a palacsinta. Keverjük ki a tésztát a megszokott módon, majd a zsiradékkal vékonyan kikent serpenyőben süssünk a szokásosnál kicsit vastagabb palacsintákat. A külsejük finom roppanós lesz, a belsejük pedig lágy.