2025.05.05.
Bács-Kiskun Megyei TIT

75 nap az óceánon

2025.04.28.
Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Közösségek Hete 2025

2025.04.24.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb díjban részesült a gyulai Almásy-kastély

2025.04.15.
Janus Pannonius Múzeum

Pécsett járt a MAMUTT

2025.04.15.
Petőfi Irodalmi Múzeum

100 év, 100 nap, 100 kincs

2024.05.17.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az öntöttvasból készült edényeket már nagyanyáink is előszeretettel használták, hiszen igazi időtálló darabok, sok mai háziasszony konyhájában még ma is megtalálhatóak a felmenőktől örökölt darabok.
Készítsünk finomságokat öntöttvas edényben! 3 ízletes receptötlet
Ám aki nem ilyen szerencsés, annak sem kell csüggednie, hiszen ilyen edények ma is kaphatóak, a finnshop.hu Fiskars Norden edényeinek kínálatában például többféle is található belőlük. De hogy miért is jó, ha van legalább egy öntöttvas edény a konyhánkban?

Nos, azért, mert a megszokott ételeknek teljesen új, egyedi ízvilágot ad, ha ebben készülnek, sokkal finomabbak lesznek. Nézzünk is pár receptet, amit el lehet készíteni öntöttvas edényben is!

Narancsos-vörösboros marharagu

Ha unjuk már a sima marhapörköltet, akkor próbáljuk ki ezt az ízletes ragufélét. Az alábbiakra lesz szükségünk hozzá:

  • 1,5 kg marhahús (nyak vagy lábszár)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • Fél liter húsalaplé
  • 60 dkg barna vagy fehér csiperkegomba
  • 4 db sárgarépa
  • 8 szelet vékonyra szelt bacon
  • 50 dkg főzésre való burgonya
  • 5 dl vörösbor
  • 1 ek paradicsomsűrítmény
  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb narancs
  • Fűszerek: só, bors, babérlevél, borsikafű, rozmaring, kakukkfű

Elkészítés: a bacont csíkozzuk fel, majd egy kevés zsiradékkal együtt tegyük egy nagyobb öntöttvas lábasba és kezdjük el pirítani. Amikor a zsírja kezd kisülni, tegyük hozzá a felkockázott hagymát és a marhahúst. Pirítsuk meg ezt is, és amikor a hús már kezd kérgesedni és a hagyma karamellizálódott, akkor szórjuk rá a fűszereket, a zúzott fokhagymát, adjuk hozzá a paradicsompürét és alaposan keverjük át.

Ezután öntsük fel az alaplével és a borral, majd mehet bele a tisztított, összevágott gomba, répa és burgonya. A narancsok héját reszeljük bele, levét facsarjuk ki, és ezt is öntsük az edénybe. Fedjük le a lábast és közepes lángon 1,5-2 órán át főzzük, míg a hús meg nem puhul és a szaft be nem sűrűsödik. Melegen tálaljuk.

Rozmaringos báránycomb

Ez az ízletes báránysült még finomabb lesz, ha öntöttvas sütőtálban készítjük el.

Hozzávalók:

  • 2 kg báránycomb
  • 2-3 vékonyabb szelet füstölt szalonna
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 fej hagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 5 ág frissen szedett rozmaring
  • 1 db citrom
  • Só és bors ízlés szerint

A húst megmossuk, eltávolítjuk róla a hártyát. A hagymákat megpucoljuk és felnegyedeljük, a fokhagymát gerezdekre szedjük. Az öntöttvas tál aljára lefektetjük a szalonnaszeleteket, majd erre tesszük a sóval, borssal bedörzsölt bárányhúst.

A hagyma- és fokhagymaszeleteket elrendezzük körülöttük. A karikára vágott citromot a hús tetejére fektetjük, erre helyezzük a rozmaringágakat. Az egészet meglocsoljuk a borral. Ezután lefedjük, és 200 Celsius-fokos sütőben addig sütjük, míg a hús meg nem puhul.

Palacsinta öntöttvas serpenyőben

Még egy olyan egyszerű ételt is elkészíthetünk ilyen edényben, mint a palacsinta. Keverjük ki a tésztát a megszokott módon, majd a zsiradékkal vékonyan kikent serpenyőben süssünk a szokásosnál kicsit vastagabb palacsintákat. A külsejük finom roppanós lesz, a belsejük pedig lágy.