2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.02.03.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb bútoregyüttessel gazdagodott a gyulai múzeum

2024.01.25.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Múzeumi innováció Gyulán

2024.01.22.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb Munkácsy-képek a gyulai kastélyban

2024.02.05.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A pandémia és a háborúk miatt egyre romlik a bécsi iskolások lelki állapota is. Az osztrák főváros „Bátorságmillió” néven most tíz olyan projektet támogat, amelyek segítenek a gyerekeknek legyőzni a félelmeiket és elejét veszik a zaklatásnak, a konfliktusoknak és az erőszaknak az iskolákban.
Bécs egymillió euróval támogat olyan projekteket, amelyek hozzájárulnak a gyerekek lelki egészségéhez az iskolákban
Egymillió eurót fordít az osztrák főváros arra, hogy az iskola olyan hely legyen, ahol nem kell félniük a gyerekeknek, ahonnan megerősödve mehetnek haza és ahol szabadon kibontakozhatnak. A Bátorságmillió nevet viselő akció keretében ugyanis most tíz olyan projektet valósítanak meg, amelyek hozzájárulnak a gyerekek és fiatalok lelki egészségéhez. A különböző ötleteket december elejéig lehetett benyújtani, majd egy zsűri válogatta ki azt a tizet, amelyet 2025 végéig meg is valósítanak.

A "Failstunde" vagyis a "hibázás órája" keretében például a gyerekek megtanulják, hogy a hibákból tanulni kell, nem pedig feladni. Így felkészítik őket arra, hogy magabiztosan járják a maguk útját egy bizonytalan világban is. De beválogattak például színházi és közösségi média workshopot is a támogatandó projektek közé, illetve mentoring programot pszichés problémákkal küzdő végzősök számára, hogy megkönnyítsék számukra az átmenetet a magasabb szintű tanulmányok felé. A tanulásban gyengén teljesítő diákoknak sportfoglalkozásokon adnak lehetőséget arra, hogy más területeken bontakozzanak ki, és az itt szerzett sikerekből merítsenek erőt a hétköznapokhoz, de fejlesztik a gyerekek rezilienciáját is agresszió elleni és tolerancia-tréninggel. A középiskolákban már működő Culture School projektet kiterjesztik az általános iskolákra is. Így a gyerekek már korán megtanulhatják, miként alakítsanak ki jól működő, interkulturális osztályközösséget, ahol senkinek sem kell átélnie a kiközösítés traumáját. A projektek közül több is nemcsak a gyerekek, de a tanárok számára is segítséget nyújt.

Minderre azért is szükség van, mert a város gyerekek és fiatalok számára fenntartott telefonos segélyszolgálata, a Rat auf Draht szerint egyre több gyerek szembesül pszichés erőszakkal. 2023-ban – az azt megelőző évhez képest – 13,6 százalékkal több beszélgetést folytattak ebben a témában. A legnagyobb emelkedést az iskolai zaklatás(22,3 százalék) és a családon belüli pszichés erőszak (11,5 százalék) terén tapasztalták. Vagyis tavaly átlagban minden nap négy tanácsadást folytattak ebben a problémakörben.