2024.07.04.
Gyulai Vár

Emlékező lövések a gyulai várban

2024.06.16.
Móra Ferenc Múzeum

Hétfőn érkezik a Munkácsy-kollekció Szegedre

2024.05.03.

Sub_Bar

2023.12.11.
1956, hír, történelem, Újkor, XX. század
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Pásztortűz Egyesület Gózon István Irodalmi Köre novemberi rendezvénye keretében dr. Kannás Alajos (1926-1999) pszichiáter, költő életéről és munkásságáról emlékeztek meg. Az irodalmi kör november végén ismét a kiskunhalasi városi könyvtárban gyűlt össze.
\
Monda Margit ismertette Kannás Alajos rövid életrajzát. Végső István egyesületi elnök, történész egészítette ki, hogy a Kannás család a Kossuth utca egyik polgári házában lakott, sírkövesek voltak. A kuruc szobor tövében éltek, így a kis Alajos sokat járt be tanulni és verseket olvasni a régi református temető árnyas fái alá. A városi, gimnáziumi ünnepségek állandó versmondója volt. 1948-ban disszidált, de 1956-ban igyekezett segíteni a kommunista rendszer elől menekülőket. A forradalom megihlette és legnépszerűbb írásainak gyűjteménye a Kormos kövek c. verseskötete '56-nak állítottak emléket.

Ezt először Rómában adták ki 1957-ben. Kannás Alajos végül az USA-ban telepedett le. Az amerikai magyar emigráns irodalom termékeny költője volt, aki nem újító, hanem inkább a hagyományőrző alkotó, ezáltal közérthető.

Kannás 3 versének felolvasása után az irodalmi kör tagjai alkotásai következtek, amelyeket felolvastak egymásnak. Felköszöntötték az évfordulójukat ünneplőket is.