2023.11.30.
Óbudai Múzeum

Elfeledett nemzetiség nyomában

Óbudai Múzeum - Budapest
Óbudai Múzeum, Budapest
Cím: 1033, Budapest Fő tér 1.
Telefonszám: (1) 250-1020
Nyitva tartás: K-V 10-18
2023.11.30.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
November második felében országos konferencián, az Óbudai Múzeumban adott elő Végső István (EKI) történész. A budapesti, pest-budai, óbudai cigányság történte kapcsán számos feltáró munka született, de mégis nagyon kevés adat került elő számos fontos terület kapcsán. Ennek nyomán tárta az érdeklődők elé a kutató az eddig eredményeit.

Itt címmel kétnapos helytörténeti konferenciát tartottak az Óbudai Múzeumban. Az ország minden tájékáról érkeztek történészek, muzeológusok, levéltárosok, múzeumpedagógusok. Kitűnő, új kutatásokat tartalmazó szakmai előadások hangoztak el.

Végső István történész Elfeledett nemzetiség címmel az óbudai cigányokról beszélt. Krúdy Gyula szépirodalmi írásaiban az óbudai romák aranykincsásóként, nagyszerű lovasként, kártyajósként jelennek meg. Nagyon keveset tudunk róluk. Általában a korabeli sajtó foglalkozik velük, de ritkán. A Horthy-korszak cigányüldözése érinthette őket, de az óbudai szanálások kapcsán a panelházakba való költöztetésük jobban adatolt. A Hazafias Népfront cigánykoordinációs anyagaiból alapos képet kaphatunk. Hogy illeszkedtek be a társasházak életmódjában, jártak-e óvodában vagy beszéltek-e magyarul a gyermekeik? Ezekre a kérdésekre is válaszokat kaphattak az érdeklődők.