2023.11.30.
Óbudai Múzeum

Elfeledett nemzetiség nyomában

2023.11.30.
Dubniczay-palota - Művészetek Háza

Kulturális eseménykiajánló

2023.11.28.
Tatabányai Múzeum - Bányászati és Ipari Skanzen

Új bányamentő-készülékek is várják majd az érdeklődőket a skanzenben

2023.11.07.
Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Hiteles múzeumi variációk és arany süni vándordíj átadó

2023.11.20.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Kézmosás: olyan alapvető művelet, amiről senkinek sem szabad megfeledkezni. Célja közismert: a higiéniai kockázatokat ezzel csökkenthetjük a legjobban. Kisgyermek korunktól kezdve gyakoroltatják velünk, így biztosan ismerjük a módját. Elvileg.
Soha ne felejtsünk el kezet mosni!
Kézmosás: megvéd bennünket a betegségektől

A megfelelő kézmosással, kézhigiéniával a különböző megbetegedések terjedése előzhető meg, ami egészségügyi, társadalmi, és gazdasági szempontból is kívánatos, nincs annyi hiányzás, nincs annyi orvosi kezelés, nincs annyi kellemetlen szenvedés.

Flornál is kapható Tork termékek gyártójának, az Essitynek a higiéniai és egészségügyi jelentése szerint a rendszeres kézmosás akár 54%-kal is csökkenteni tudja a betegségből eredő hiányzásokat. A globális higiéniai és egészségügyi szolgáltató vállalat kutatása arra az eredményre jutott, hogy akár minden második náthás, influenzás megbetegedés elkerülhető lenne rendszeres kézmosással.

Az Essity professzionális higiéniai márkája, a Tork által oktatási programok keretében világszerte több, mint 175 ezer embernek segített megtanulni a helyes kézhigiénia alapelemeit. A fertőzések elkerülése komoly megtakarítást jelent a családok, a vállalkozások és a társadalom egésze számára.

A higiénia a munkahelyen, közintézményekben

Az őszi és téli szezon kritikus jelentőségű a megfázásos-influenzás megbetegedések szempontjából. Ilyenkor szezonálisan fokozottan ki vagyunk téve a különböző fertőzéseknek. Minél többet vagyunk távol az otthonunktól – munkahelyen, irodákban, reptereken, éttermekben, a gyerekeink óvodában és iskolában, annál fontosabb a megfelelő higiéniai sztenderdek betartása.

Irodai környezetben is nagyon lényeges a megfelelő kézhigiénia, így az első és legegyszerűbb módja immunrendszerünk támogatásának a kézmosás. Egyszerű és rutinszerű feladat, amely sokakat óvhat meg a megbetegedésektől, és milliókat spórolhat a vállalkozásoknak a hiányzások mérséklésével.

Mik a helyes kézmosás aranyszabályai?

Nem mindegy, hogy milyen módon mosunk kezet, ezért vannak olyan szabályok, amelyeket be kell tartanunk ahhoz, hogy a kézmosás hatékony legyen:

 • Lényeges az alaposság, azaz az egész kezünket mossuk meg! A baktériumok többsége a köröm alatt található, de sokan elkövetik azt a nagy hibát, hogy kihagyják a hüvelykujjukat, az ujjaik hegyét, sőt még a kézfejüket is.
 • A kézmosás minimum 20-30 másodpercig tartson – langyos vízzel és szappannal történjen.
 • Ne maradjon el az alapos öblítés és a kezeink teljesen szárazra törlése. A közösségi mosdókban erre a legmegfelelőbb az egyszer használatos törlőpapír alkalmazása.

Mikor szükséges mindenképpen kezet mosnunk?

Számos esetben:

 • Az otthonunkba érkezés után.
 • Étkezések előtt.
 • Ételkészítés előtt/közben/után.
 • WC használat után.
 • Csecsemők és kisgyermekek közelében.
 • Beteg hozzátartozóval kapcsolatos ápolási teendők előtt/alatt/után.
 • Buszon, metrón, villamoson való utazást követően.
 • Házi kedvencek simogatása, gondozása, etetése után.

Mosson Ön is rendszeresen kezet, és kerülje el a betegségeket!