2023.11.30.
Óbudai Múzeum

Elfeledett nemzetiség nyomában

2023.11.30.
Dubniczay-palota - Művészetek Háza

Kulturális eseménykiajánló

2023.11.28.
Tatabányai Múzeum - Bányászati és Ipari Skanzen

Új bányamentő-készülékek is várják majd az érdeklődőket a skanzenben

2023.11.07.
Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Hiteles múzeumi variációk és arany süni vándordíj átadó

2023.10.26.
festészet, hír, képzőművészet, üvegfestészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Számos nemzetközi sikert értek a magyar üvegművészek az elmúlt időszakban. Koós Daniella HILO Collection projektjével elnyerte az idei Big See Product Design Awardot, míg Deák Zsuzsanna és Koleszár Stella megkapta a design szakma Oscar-díját, az EDIDA-t. A Bohus-Lugossy Alapítvány és Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa együttműködésében a magyar üvegművészet sikerrel mutatkozott be Velencében. Hamarosan pedig új, üveg szakirányú továbbképzés indulhat el a Pannon Egyetemen.
James Carcass
A Venice Glass Week keretében megvalósuló, a magyar üvegművészetet bemutató Glass Art NOW! kiállítás kétezernél több látogatót vonzott az Ateneo Venetóba, míg a fesztivál központi helyszínére, a The HUB-ba, ahol hat magyar üvegművész is kiállított, 15 000-en látogattak el. A Glass Art NOW! kiállításon nagy érdeklődés övezte a Térspirál – Európai Kortárs Üvegművészeti Múzeum 1:100 lépték arányban megépített építészeti makettjét, melynek formáját Bohus Zoltán üveg szobrászművész „Térspirál” című szobra (1979, The Corning Museum of Glass) ihlette, és a spirális ívének közepén megjelenik felesége, Lugossy Mária üvegszobrászatára jellemző, ikonikus embrió formavilág. Az üvegmúzeum makettje mostantól a Veszprémi Polgármesteri Hivatal aulájában tekinthető meg.

Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora oktatási együttműködési keretszerződés írt alá a veszprémi Pannon Egyetem és a Bohus-Lugossy Alapítvány között egy új, üveg szakirányú továbbképzés elindításáról. Az együttműködésnek köszönhetően 2023 őszén Borbás Dorka üvegművész alkotása, az egyetem friss grafikai arculatát ábrázoló op-art jellegű installációja kerül az egyetem főbejárata elé. Az köztéri alkotás felavatására a régi mozaik logó elbontásának helyszínén kerül sor, mely a campus megújulását és az egyetem nagy múltú üvegipari utánpótlásképzését és az újonnan induló üveg szakirányú képzését is szimbolizálja majd.

A 2020-ban alapított Bohus-Lugossy Alapítvány legfőbb célkitűzése, hogy nemzetközi kontextusban mutassa meg a magyar üvegművészet történeti és kortárs értékeit. „A kiállítások sikere mellett hatalmas elismerés a szakmának, hogy idén a Prima Primissima díj képző- és iparművészeti kategóriájában Lukácsi László üvegművészt is jelölték. Emellett nagyon jó visszajelzés nekünk, hogy Koós Daniella az alapítvány közreműködésével a SALON Budapest 2022 kiállításra megvalósított és az ajkai Varga Crystal által kivitelezett HILO Collection projektjével elnyerte az idei Big See Product Design Awardot. Ezzel párhuzamosan pedig Deák Zsuzsanna és Koleszár Stella megkapta a design szakma Oscar-díját, az EDIDA-t, Deák Zsuzsanna Re-built Glass Doors munkája, ami a Pannon Egyetemmel közös kutatásának eredményeként készült, Az év fenntartható kezdeményezése lett, míg Koleszár Stella lett Az év fiatal tehetsége” - emelte ki Bohus Eszter a Bohus-Lugossy Alapítvány alapítója.