2023.11.30.
Óbudai Múzeum

Elfeledett nemzetiség nyomában

2023.11.30.
Dubniczay-palota - Művészetek Háza

Kulturális eseménykiajánló

2023.11.28.
Tatabányai Múzeum - Bányászati és Ipari Skanzen

Új bányamentő-készülékek is várják majd az érdeklődőket a skanzenben

2023.11.07.
Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Hiteles múzeumi variációk és arany süni vándordíj átadó

2023.10.26.
előadás, hír, könyvbemutató, rendezvény
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A csengődi helytörténeti klub pénteki alkalmán Végső István történész és Pálinkás Szilvia írónő tartották előadást és könyvbemutatót október közepén. A Dankó Pista Művelődési Ház és Könyvtár terme teltházzal fogadta az előadókat.
Boszorkányos
A helytörténeti klub vezetője, Földi István köszöntője után Végső István történész avatta be a résztvevőket a halasi javasszony, Macska Roza életébe. Az érdeklődők megtudhatták, hogyan örökölte a javasasszonyi képességet, milyen gyógymódokat alkalmazott. Majd mivel az 1936-ban bevezetett törvény értelmében tiltották ezt a mesterséget, így ő is már csak titokban tevékenykedett, hiszen akit rajtakaptak, kemény kínzásoknak vetették alá.

Ezt követően Pálinkás Szilvia írónő mutatta be a témához kapcsolódó regényét. A Genomba zárt örökség főhősnője egy tehetős család lányaként beleszeretett az ott dolgozó cselédfiúba, Bor Teréziát emiatt édesapja kitagadta a családból. Ezek után a fiatal pár szinte a semmiből próbált megélni, így folyamodott Terézia is egy, a XIX. században tiltott megélhetési formához. Ő volt a környékbeli emberek segítője, javasasszonya, mely óriási áldozattokkal járt. Hegyi Zsuzsanna olvasott fel a regényből, majd baráti beszélgetéssel, dedikálással zárult a rendezvény.