2023.10.22.
Székely Nemzeti Múzeum

Újra megnyitja kapuit a Székely Nemzeti Múzeum

2023.05.21.
Székely Nemzeti Múzeum

Száztizenegy év a tervtől a megvalósításig

Székely Nemzeti Múzeum - Sepsiszentgyörgy
A múzeum épülete
Cím: 520055, Sepsiszentgyörgy str. Kós Károly 10. / Kós Károly u. 10.
Telefonszám: (267) 312-442
Nyitva tartás: A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum felújítási munkálatok miatt nem látogatható, várjuk látogatóinkat továbbra is szeretettel ideiglenes kiállítóhelyünkre, a Lábasházba (Szabadság tér 7.).
2023.10.22.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Székely Nemzeti Múzeum 2023. október 26-án, csütörtökön 17 órakor ünnepélyes eseményen nyitja meg újra a nagyközönség előtt az intézmény korszerűsített, Kós Károly által tervezett főépületét és az azt övező dendrológiai parkot.

A látogatókat új szemléletű és a témákat újszerűen tálaló kiállítások várják majd, melyek közül kiemelkedik a Géniuszok a hősök mögött című, a Magyar Géniusz Program által támogatott tárlat. A háromszéki önvédelmi harc megszervezését közösségi szempontból vizsgáló kiállítás célja, hogy megjelenítse a szabadságharc háromszéki eseményeit, illetve hadiiparának megszervezését, ugyanakkor a forradalom hátországának történéseit, a hősök mögötti hétköznapi géniuszokat, az önfeláldozó módon megnyilvánuló közösséget, és kidomborítsa a női szerepeket is.

Az időszakos tárlatok sorába illeszkedik ugyanakkor a Mérföldkövek című kiállítás is, amely a múzeumalapítástól napjainkig villant fel egy-egy múzeumtörténeti érdekességet, fontos eseményt, néhány egyedülálló és látványos műtárgy kíséretében.

Az eseményen a vendégeket Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója köszönti. Kurátori tárlatvezetést Tóth-Bartos András történész tart. A múzeumkertben Herczeg Ágnes kalauzolja végig a vendégeket. Közreműködik: Dombi Rózsa néptáncos.