2023.09.26.
Örökség Kultúrpolitikai Intézet - Mozaik Múzeumtúra

Irodalom és gasztronómia

2023.09.26.
Örökség Kultúrpolitikai Intézet - Mozaik Múzeumtúra

Különdíjat nyert a Mozaik Múzeumtúra programja

2023.08.16.
Örökség Kultúrpolitikai Intézet - Mozaik Múzeumtúra

Irodalom az oktatásban

2023.02.24.
Örökség Kultúrpolitikai Intézet - Mozaik Múzeumtúra

Reformkori innovátorok, felfedezők és a szabadságharc szuperhősei

2023.01.23.
Örökség Kultúrpolitikai Intézet - Mozaik Múzeumtúra

Hagyomány, Örökség, Közösség

2023.11.30.
Óbudai Múzeum

Elfeledett nemzetiség nyomában

2023.11.30.
Dubniczay-palota - Művészetek Háza

Kulturális eseménykiajánló

2023.11.28.
Tatabányai Múzeum - Bányászati és Ipari Skanzen

Új bányamentő-készülékek is várják majd az érdeklődőket a skanzenben

Örökség Kultúrpolitikai Intézet - Mozaik Múzeumtúra - Budapest
Cím: 1137, Budapest Jászai Mari tér 5.
2023.09.26.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az Országos Közgyűjtemények Szövetsége (OKSZ) különdíját nyerte el az Inkluzív Mozaik Múzeumtúra Nap a Néprajzi Múzeumban című program. A különdíj ünnepélyes átadására szeptember 25-én a Magyar Természettudományi Múzeumban, a 21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón, s a Múzeumok Őszi Fesztiválja nyitórendezvényén került sor.
Különdíjat nyert a Mozaik Múzeumtúra programja
Az „Inkluzív Mozaik Múzeumtúra Nap a Néprajzi Múzeumban” című program a budapesti Néprajzi Múzeum együttműködésében valósult meg 2023. május 3-án: az esemény elsődleges célja az inklúzió volt, így a múzeum ezen a napon fogyatékossággal élő és tipikus fejlődésű diákokat foglalkoztatott programjain. A tanulók vegyes csoportokban, ingyenes programokon vehettek részt a múzeum különböző kiállítási tereiben. A nap alapvető célkitűzése volt, hogy a csoportok lelki, fizikális kapcsolatba kerüljenek egymással, miközben interaktív módon, közösen fedezik fel a múzeum különböző kiállításait, tereit. Az aprólékosan összeállított programok, integrált foglalkozások lehetőséget teremtettek a kortárs kapcsolatépítésre és a tanulók szemléletének formálására.

A Molnár József és Kolostori Kincső múzeumpedagógusok által kidolgozott program az ICOM új múzeumi definíciója, kiemelten a hozzáférés, a befogadás és a sokszínűség szellemében jött létre. Hogyan lehet a Múzeum mindenkié, azoké is, akik fizikai vagy szellemi képességeikben korlátozottak, nem rendelkeznek az értelmezéshez – elvileg –szükséges tudással? Mit tehet az intézmény, hogy a múzeumlátogatás tapasztalatától senki se legyen megfosztva? Az inklúzió lényege, hogy tipikus fejlődésű és fogyatékossággal élő diákok egymással osztoznak a múzeumpedagógiai program élményében, egymással kapcsolatba lépve, a másik képességeihez igazodva végzik el a feladatokat, értelmezik és dolgozzák fel a foglalkozás során kapott ismereteket.

A program érdeme, hogy miközben a múzeumi kollégák számára is tapasztalatot jelent, a hagyományos foglalkozások eredményein messze túlmutatva az iskolás korosztály toleranciájára és nyitottságára épít, rekonstruálva egy olyan világot, amelyben a másik jelenléte természetes.

Az OKSZ különdíját szeptember 25-én, hétfőn ünnepélyes keretek között adták át a Magyar Természettudományi Múzeumban, Budapesten.