2023.11.30.
Óbudai Múzeum

Elfeledett nemzetiség nyomában

2023.11.30.
Dubniczay-palota - Művészetek Háza

Kulturális eseménykiajánló

2023.11.28.
Tatabányai Múzeum - Bányászati és Ipari Skanzen

Új bányamentő-készülékek is várják majd az érdeklődőket a skanzenben

2023.11.07.
Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Hiteles múzeumi variációk és arany süni vándordíj átadó

2023.09.19.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Bács-Kiskun vármegyei községben, Madarason 16 éve, egy kopjafa-emléktáblát állítottak a második világháborúban lezuhant szövetséges repülőgép áldozatai számára. 

A 79 évvel ezelőtti tragédiára idén, szeptember 14-én szentmisével, beszédekkel, ünnepi műsorral és koszorúzásal emlékeztek,– tájékoztatott Végső István, történész, az 1944. szeptember 13. Emlékbizottság elnöke.

1944. szeptember 13-án, a madarasi külterületen, a Lajdi tanyánál lezuhant egy katonai szállító-repülőgép. Utasai a varsói felkelésnek szállítottak volna utánpótlást. A lengyel hazafiak gépét egy Újvidékről felszálló német vadászrepülő lőtte le. Mind a heten életüket vesztették.

A Nyírő Ferenc plébános által celebrált emlékmisét követően, a lengyel és a magyar himnuszok elhangzása után, Balla Csaba polgármester köszöntötte a madarasi emlékkopjafánál az egybegyűlteket. Mint elmondta, nagyon fontos nap ez a madarasiak számára, és bizonyítja a magyar-lengyel barátság fontosságát. Végső István történész tartott előadást az 1944-es évben történt eseményekről. Majd Kalinowski Andrzej, a Lengyel Köztársaság Konzulja üdvözölte az emlékezőket, és jól eső érzéssel köszönte meg, hogy Madarason 2007 óta hagyománnyá vált a lengyelekre valóemlékezés. Madarasi általános iskolások, majd a kiskunhalasi Gózon István Irodalmi Kör versekkel emlékezett a hősi halottakra. Az esemény koszorúzással zárult.

Az 1944. szeptember 13-án, este kilenc órakor, Madaras tanyavilágában lezuhant repülőgép lengyel katonáinak nevei:

Edmund Rygiel 25 éves (hadnagy),
Bernard Weber 24 éves (tizedes),
Lucjan P. Woytanowicz 24 éves (főhadnagy)
Edward Weinz 38 éves (szakaszvezető)
Edmund Zielinski 24 éves (tizedes)
Boleszlaw Wawrzak 36 éves (szakaszvezető)
Roman J. Sikorski 35 éves (szakaszvezető)